Superbakterija ubila još 3 bebe, a koje su rođene potpuno zdrave!

Ilustracija

Još tri bebe, rođene zdrave i prave, umrle su u poslednjih 12 dana od bakterijske infekcije na Odeljenju za intenzivno lečenje i neonatalogiju Univerzitetsko-kliničke bolnice Mostar, FBiH, čime se broj novorođenčadi koja je od početka ove godine umrla u toj zdravstvenoj ustanovi povećao na deset.

“Bebe su rođene zdrave. Svi smo još pod utiskom te tragedije, za koju mislimo da nije ni trebalo da se dogodi. Beba je bila živa 11 dana”, u šoku pričaju članovi porodice čije se novorođenče zarazilo opasnom bakterijom u mostarskoj bolnici.

Ulaz na Dečje odeljenje mostarske bolnice (Foto: Printscrfeen YouTube)Ulaz na Dečje odeljenje mostarske bolnice (Foto: Printscreen YouTube)

Dve bebe, blizanci, umrle su baš u mostarskoj bolnici, a treća je u kritičnom stanju prevezena u Kliniku za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” u Zagrebu, ali je nekoliko sati kasnije umrla. Kod sve tri potvrđeno je prisustvo bakterije Klebsielle pneumonije, jedne od najčešćih uzroka bolničkih infekcija. Očajni roditelji bebe koja je prebačena u Zagreb ogorčeni su zato što osoblje u mostarskoj bolnici nije reagovalo pravovremeno, nije u svemu bilo transparentno, a i slagalo ih je kako je normalno da se beba tokom porođaja naguta otrovne plodove vode..

[adsenseyu1]

“Za sada imamo podatak da je u proteklih mesec dana kod desetero dece potvrđena prisutnost Klebsielle, od kojih su se tri slučaja, nažalost, završila smrću. Trenutno se vrlo intenzivno sprovode mere protiv epidemije, mere kontrole i nadzora, i nadamo se da ćemo situaciju staviti pod kontrolu”, izjavila je Jelena Raflija, glavni epidemiolog Federacije BiH.

Lekari mostarske bolnice kažu da je procenat smrtnosti novorođenčadi kod njih na evropskom nivou (Foto: Printscreen YouTube)Lekari mostarske bolnice kažu da je procenat smrtnosti novorođenčadi kod njih na evropskom nivou (Foto: Printscreen YouTube)

U mostarskoj bolnici tvrde da je procenat smrtnosti novorođenčadi kod njih na evropskom nivou. Međutim, neki roditelji najavljuju da će tužiti tu zdravstvenu ustqanovu.

Inače, bakterija Klebsiella pneumonija spada u rezistentne bakterije koje kolokvijalno nazivamo “superbakterijama”, a neki i “bakterijama iz noćne more”. Statistike kažu da ih ne preživi polovina inficiranih pacijenata. Uglavnom “žive” u zdravstvenim ustanovama i otporne su na većinu poznatih antibiotika.

(24sata.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Superbakterija ubila još 3 bebe, a koje su rođene potpuno zdrave!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.