“Svoje ljude ne zovem posle 17h i radićemo 4 dana nedeljno”

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Iako je razmišljala o uvođenju “kraćeg petka”, preduzetnica Renata Šeperić Petak, odlučila je da uvede četvorodnevnu radnu nedelju.

Razlog za to je da bi zaposleni imali vremena za odmor i porodicu.

“Otkako sam objavila da testiramo mogućnost da uvedemo četvorodnevnu radnu nedelju svi nas posmatraju kao neko čudo. Nije mi jasno zašto. Vrlo je jednostavno – ponekad se dogodi da nam se poklope rokovi dva ili tri konkursa za sredstva iz evropskih fondova, a na svakom imamo po nekoliko projekata i vrlo je stresno sve to odraditi. Na kraju dana znamo biti jako iscrpljeni.

I dosad sam nakon stresnih situacija ljudima znala dati slobodan dan, ali to nije to, ako ljudi ne znaju da mogu računati na njega. Zato smo još pre godišnjih odmora počeli razgovarati o tome, a po povratku se dogovorili da ćemo i testirati ideju o četiri radna dana”, kaže preduzetnica Renata Šeperić Petak (53), vlasnica i direktorka firme za poslovno savetovanje Logička matrica.

Idućih šest meseci svih deset zaposlenih naizmenično će jednu nedelju raditi duže (kako bi se ispunila zakonska forma od 40 radnih sati nedeljno), pa će moći iskoristiti slobodni petak ili ponedeljak. Renata će tu opciju testirati poslednja, a onda će svi zajedno, kaže, sesti za sto i dogovoriti se ostaju li kod te ideje, piše 24 sata.hr.

Kaže da i inače ne zove zaposlene nakon 17 sati, niti vikendom.

“Kad šaljem e-mail poštu, programiram je tako da dolazi od 8 sati ujutro, a ne uveče, jer želim da imaju vreme za odmor i porodicu.

Takođe, ako neko nešto privatno mora da obavi tokom radnog vremena, na primer otići na pregled ili podići neki dokument – dovoljno je da u zajednički raspored upiše da ga nema “od tad do tad” i nema nikakvog problema, jer će to odraditi kad bude potrebno”, kaže sagovornica.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "“Svoje ljude ne zovem posle 17h i radićemo 4 dana nedeljno”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.