U misterioznoj TVRĐAVI, u kanjonu reke Gradac kod Valjeva, živeli su SRBI pre 14 vekova!

Reka Gradac kod Valjeva

Kanjon Gradca, Šareno platno – foto: skandalozno.rs

Misterioznu tvrđavu u kanjonu reke Gradac koristili su Rimljani, Vizantinci, ali i Srbi, koji su u njoj boravili dva veka pre države Nemanjića.

Iako je narod zove Jerinin grad, ova tvrđava nastala je još 1.600 godina pre proklete Jerine, ili Irine Kantakuzin, supruge despota Đurđa Brankovića, koja je živela u prvoj polovini 15. veka.

Nova otkrića arheologa valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture na ostacima velike tvrđave na brdu Branig, u ataru sela Brangović, sedam kilometara od Valjeva, iznenadila su i njih same. Drevna, tajnovita utvrda u narodu je poznata kao Jerinin grad, po ženi Đurđa Brankovića, ali u vreme despotovine je već bila napuštena. Međutim, čak milenijum i po ranije bila je više nego živa.

[adsenseyu5]

– Utvrdili smo da je grad postojao još u praistoriji, u gvozdenom dobu, što pokazuje najstariji sloj. Grad istražujemo već 13 godina i na početku smo mislili da je reč o vizantijskoj tvrđavi iz petog veka. Kasnija iskopavanja pokazala su da su Rimljani koristili tvrđavu još od trećeg veka, a da je kasnije dodat civilni deo sa episkopskom crkvom, što svedoči da je grad bio versko sedište ovog dela Srbije. Najzad, najveće iznenađenje nas je čekalo u najmlađem arheološkom sloju, gde nalazi ukazuju da su grad aktivno koristili i Srbi, i to u vreme naseljavanja od 7. do 10. veka, da bi tvrđava konačno bila napuštena najverovatnije u vreme ratova kneza Časlava sa Ugarima – priča arheolog Radivoje Arsić.

Jerinin grad je, pokazuju istraživanja, definitivno bio važna strateška tačka u svim epohama svog postojanja. Naime, on se razvio pored antičkog puta kroz kanjon reke Gradac, spajajući kotlinu u kojoj se danas nalazi Valjevo sa valjevskim planinama i Podrinjem, koji su obilovali rudama zlata, srebra, bakra i olova. Zbog toga je i dva veka pre nego što je na scenu stupila dinastija Nemanjića bio centar gusto naseljene državne teritorije.

– Uz pronalazak ostataka još nekoliko manjih utvrđenja i naselja na pravcu ka Podrinju, možemo zaključiti da se ranosrednjevekovna, prednemanjićka srpska država prostirala između Save i Drine – kaže Arsić.

[adsenseyu1]

Kompleks Jerininog grada, inače, prostire se na površini od tri hektara, a o njegovom značaju, uz dominantnu donžon kulu u gornjem, vojničkom delu utvrde, govore visoki i debeli zidovi, sposobni da ga sačuvaju od osvajača. Uz to, oni se sa ogromne litice strmo spuštaju 200 metara niže do same reke.

Kelije za monahe

Ne samo vojni i civilni već i verski značaj imao je Jerinin grad. Pored ostatka ranohrišćanske crkve, arheolozi su u okolini, u stenama u klisuri Gradca, pronašli nekolicinu pećina, takozvanih kelija za srednjevekovne monahe.

Upravo Ćelije je naziv manastira koji se nalazi nedaleko od ovog arheološkog lokaliteta.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs/Predrag Vujanac)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "U misterioznoj TVRĐAVI, u kanjonu reke Gradac kod Valjeva, živeli su SRBI pre 14 vekova!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.