Upozorenje meteorologa za Srbiju: Sledeće nedelje temperatura do 40 STEPENI!

Prognoza

foto-ilustracija: pixabay.com

Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na izuzetno visoke temperature vazduha u Srbiji je i dalje na snazi.

Takođe, izdato je i upozorenje na kratkotrajne vremenske nepogode sa jakim pljuskom, gradom i olujnim vetrom.

“Do kraja juna veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 33 do 37°C, u četvrtak 29. juna i petak 30. juna ponegde i do 40°C. Samo će u ponedeljak 26. juna temperatura biti u manjem padu, od 28°C do 34°C na istoku Srbije”, navodi RHMZ.

Ako ne morate, ne izlazite iz stana u periodu od 11 do 15 sati, kad je UV zračenje najjače. Uvek pri ruci imajte flašicu s vodom, a najbolje će vas ohladiti ako je mlaka, a ne ledena.

[adsenseyu5]

Živa u termometru se danas popela iznad 35 stepeni Celzijusa, što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Znojimo se, iscrpljeni smo, tromi, razdražljivi i imamo osećaj da ćemo se naprosto istopiti.

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta pomoću kojih ćete lakše preživeti ovu vrućinu bez obzira na to gde se nalazite…

Vremenska prognoza: Evo kakvi će nam biti JUN i LETO!

Izbegavajte direktno sunce

Bez obzira na to da li se nalazite na moru ili u gradu – izbegavajte da budete direktno na suncu, naročito u periodu od 11 do 15 sati, kad su ultraljubičasta zračenja najjača. Ako morate da izlazite napolje, nosite laganu, široku i svetlu garderobu od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu (kačket).

Namažite se

Sve izložene delove kože namažite kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite da namažete uši, zadnji deo vrata i kapke, jer njih najčešće zaboravljamo. Naročitu pažnju posvetite bebama i maloj deci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvišim faktorom.

[adsenseyu1]

Zamračite stan

Sprečite vrućinu da uđe u dom, naročito ako je stan na sunčanoj strani. Spustite roletne na prozorima, ugasite svetla i isključiti šporet i druge kućne aparate koji akumuliraju toplotu. Noću otvorite sve prozore do ranih jutarnjih sati, kad je temperatura napolju niža.

Zaštitite oči

Ultraljubičasta zračenja negativno deluju i na oči, zato je važno i njih zaštititi. Nosite sunčane naočare koje imaju filtere protiv UV zračenja. Birajte veće modele, koji pokrivaju što veći deo područja oko očiju i sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

Pijte dosta tečnosti

Prosečna osoba tokom dana treba obavezno da popije osam čaša vode, a kad je izložena visokim temperaturama – i mnogo više, kako bi telo ostalo hidrirano. Uvek pri ruci imajte flašicu s vodom, i zapamtite da će vas najbolje rashladiti kad je ona mlaka (a ne ledena)!

Ne preterujte s rashladnim uređajima

Ako stan rashlađujete ventilatorima i klima-uređajima, pazite da razlika u temperaturi između unutrašnjih prostorija i spoljašnje ne prelazi sedam stepeni kako telo ne biste doveli u temperaturni šok.

Nemojte se naprezati

Vežbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tela, čime se pojačava znojenje i dehidriranost. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti. Ograničite količinu aktivnosti, izbegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima. Ako vežbate, radite to u najhladnije doba dana – rano ujutro ili uveče.

Važno! Važno! Važno!

Ne ostavljajte decu i životinje u parkiranom vozilu.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.

Jedite češće, a manje obroke.

Posetite porodicu, komšije i prijatelje koji žive sami. Osetljivim i bolesnim osobama bi mogla zatrebati pomoć tokom vrelih dana.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Upozorenje meteorologa za Srbiju: Sledeće nedelje temperatura do 40 STEPENI!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.