UZ PRATNJU POLICIJE: Bageri počeli da ruše 67 nelegalnih kuća na jezeru Perućac

Rušenje nelegalnih kuća

Vlasnike ilegalnih objekata duž jezera Perućac kod Bajine Bašte, koji su juče živim zidom odbranili svoje objekte od rušenja, jutros je dočekalo iznenađenje – u cik zore bageri su ušli u kanjoj Drine i počeli uklanjanje ribarskih kućica.

U sam osvit dva bagera koja su juče zastala pred barikadom i „prenoćila“ na ulasku u Nacionalni park „Tara“ na desnoj obali Drine, počela su sa akcijom koju je ranije najavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Pod kašikama mašina do sada je porušeno četiri – pet od ukupno 67 kuća za koje je doneto pravosnažno rešenje o uklanjanju.

Nekolicina vlasnika koji su juče sami počeli da demontiraju kućice neće se suočiti sa nasilnim rušenjem.

[adsenseyu1]

– Rušitelji nisu ispoštovali dogovor od ponedeljka. Udarili su mučki u zoru na veliki praznik. Danas je Sveti Vasilije Ostroški, crveno slovo u kalendaru – priča za „Blic“ vlasnik kućice na Perućcu koji je jutros brže – bolje počeo da rasklapa krov da bi izbegao bliski susret sa bagerima.

Rušenje nadziru jake policijske snage

Rušenje nadziru jake policijske snage koje su tokom noći iz Užica i Bajine Bašte došle na Perućac.

– Jutros oko 4.15 čuli smo kako mehanizacija tutnji kroz kanjon. Bilo nas je tek desetak i nije imalo šanse da sprečimo rušenje. Juče smo u dogovoru sa predstavnicima Ministarstva obećali da ćemo sami demontirati objekte kako bi ih sačuvali, ali mnogi su planirali da urade narednih dana, jer niko nije planirao da radi na veliki praznik a nije ni bilo tehničkih mogućnosti da se ovoliki posao tako brzo organizuje. Država nije ispoštovala datu reč, udarili su na prepad. Svakome od nas treba barem nekoliko dana da organizuje rasklapanje kuće – prenosi sagovornik „Blica“.

Aleksandar Simić, pomoćnik ministarke Zorane Mihajlović, juče je na Perućcu poručio da je država odlučna da ukloni nelegalne građevine iz svih nacionalnih parkova u Srbiji.

On je kao kompromisno rešenje predložio da vlasnici kućica i opština Bajina Bašta iznađu lokaciju u drugoj zoni Perućca i tu izmeste objekte pod uslovom da plate legalizaciju.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "UZ PRATNJU POLICIJE: Bageri počeli da ruše 67 nelegalnih kuća na jezeru Perućac"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.