Vazduh u Srbiji SVAKE godine UBIJE više od 5 hiljada ljudi: Evo gde je NAJGORE!

Najzagađeniji gradovi Srbije

foto-ilustracija: pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenila je da svake godine u Srbiji zbog zagađenja vazduha prerano umre više od 5.400 ljudi, izjavila je danas šefica SZO Evropskog centra u Bonu za životnu sredinu i zdravlje Elizabeta Paunović.

– Analize su pokazale tačno stanje po opštinama, gde su crne tačke i koje aktivnosti treba preduzeti da bi se problem rešio – rekla Paunović na okruglom stolu o životnoj sredini u Beogradu.

Prema njenim rečima, u rešavanje problema zagađenosti vazduha treba da se uključe sve nadležne institucije, ali i lokalne samouprave jer je, kako je naglasila, međuresorska saradnja jedini način da se stanje u toj oblasti popravi.

[adsenseyu5]

Stručni saradnik Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović BatutUroš Rakić, koji je godinu dana radio na analizi uticaja kvaliteta vazduha na zdravlje ljudi u periodu od 2010. do 2015. godine, uz pomoć najsavremenijeg softvera SZO, ističe da su podaci potvrdili da povećana količina emisije štetnih supstanci u vazduhu direktno utiče na povećanu smrtnost građana.

Kako je precizirao, urađena su istraživanja o uticaju na zdravlje azot dioksida (NO2) i ozona (O3), a u 11 gradova urađena je i analiza koliko emisija suspendovanih čestica (PM10) u vazduhu utiče na zdravlje.

– Ukoliko bi zagađenje tim česticama smanjili za 10 mikrograma po metru kubnom broj smrtnih slučajeva bi se prepolovio – kazao je Rakić i naveo da su analize pokazale najveća zagađenja izmerena u Beogradu, Užicu i Valjevu.

Živite li u nekom od njih: Ovo su gradovi u Srbiji u kojima se NAJTEŽE DIŠE!

Istraživanje je pokazalo i da problem predstavlja neadekvatno staranje o automatskim mernim stanicama koje mere kvalitet vazduha, zbog čega pojedine nisu radile i više godina.

Za održavanje 45 mernih stanica godišnje je potrebno oko pola miliona evra, a na današnjem skupu iz Agencije za zaštitu životne sredine najavili su da su sredstva obezbeđena.

Nacionalni korespodent Ministarstva zdravlja za životnu sredinu i zdravlje pri SZO Branislava Matić Savićević istakla je da zageđeni vazduh najviše izaziva respiratorna oboljenja, ali sve više i moždane udare i srčana oboljenja.

[adsenseyu1]

– SZO je sa agencijom za istraživanje raka UN 2014. potvrdila da čestično zagađenje ima kancerogena svojstva. To ne znači da je svaka praškasta materija kancerogena, ali mora se imati u vidu da se na veliki broj čestica u vazduhu lepe štetne materije – kazala je ona.

Astma, bronhitis i kancer vladaju: U ovom gradu dišu NAJGORI VAZDUH U SRBIJI!

Pomoćnik ministra za životnu sredinu Aleksandar Vesić naglasio je da pored zagađenog vazduha, Srbiji najveći problem predstavljaju neprečišćene otpadne vode iz velikih gradova.

– Samo osam odsto voda na teritoriji Srbije se prečišćava, što znači da 92 odsto kanalizacije ispuštamo u reke, a to je veoma skup problem za rešavanje – kazao je on navodeći da će Srbiju samo izgradnja infrastrukture u oblasti voda koštati više od pet milijardi evra.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vazduh u Srbiji SVAKE godine UBIJE više od 5 hiljada ljudi: Evo gde je NAJGORE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.