Večeras je kiša meteora: Posmatrajte nebeski spektakl!

Nebeski spektakl

Nebeski spektakl! Kiša meteora “Lirids”, koja je svrstana u “prosečnu” kišu, traje od 16. do 25. aprila, ali će svoj vrhunac imati u noći između 22. i 23. odnosno noćas.

Ova pojava doneće između 10 i 20 meteora po satu i to kad je ova meteorska kiša na vrhuncu. Ti meteori mogu da proizvedu staze svetlosne prašine koje traju po nekoliko sekundi. Najbolje ih je posmatrati na tamnom mestu nakon ponoći.

Ova astronomska pojava dešava se kada Zemlja prolazi kroz rep komete Tačer, koja jednom u 415 godina napravi krug oko Sunca.

“Lirids” će biti najvidljiviji oko četiri sata ujutru, odnosno nakon zalaska Meseca, a pre izlaska Sunca.

[adsenseyu1]

Što se tiče gledanja ovog fenomena nije vam potreban teleskop niti je opasno posmatrati ovu pojavu golim okom. Meteorska kiša “Lirids” biće vidljiva sa severne hemisfere što znači da će i ljudi u Srbiji moći da je posmatraju. Jedini uslov je da ne bude oblačno vreme ili kiša jer se u tom slučaju neće videti.

Inače, meteorska kiša predstavlja pojavu kada veći broj meteora prividno dolazi iz jedne tačke ili jako male oblasti na nebu u toku kraćeg vremenskog perioda.

Meteori se javljaju kada meteoroidi pri velikoj brzini uđu u zemljinu atmosferu i jonizuju sloj vazduha oko sebe. Pri rekombinaciji jona dolazi do pojave svetlosti koja nosi naziv “meteor”. Većina meteoroida manja je od zrna peska. Pri prolasku kroz atmosferu, potpuno isparavaju i nikad ne stignu na površinu Zemlje.

Taj fenomen stvara prelepe slike na nebu, a pogledajte kako je izgledala ova meteorska kiša u Nju Meksiku:

(Telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Večeras je kiša meteora: Posmatrajte nebeski spektakl!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.