VEROVALI ILI NE: Širom sveta, u podne, zvone zvona u svim hrišćanskim crkvama u slavu – BEOGRADA!

Ilustracija

Verovatno ste primetili da širom sveta u podne zvone zvona u svim hrišćanskim crkvama.

No, verujemo da većina vas nije imala pojma da to ima neke veze sa Beogradom, a još manje zašto se zvona u to vreme ne čuju i u Americi?

Za osvajanje Beograda vodilo se više od 110 bitaka, a vekovima je bila prepreka osmanlijama ka hrišćanskoj Evropi. Prestonica Beograda je postala najznačajnije ugarsko uporište na južnoj granici nakon neuspelog pokušaja sultana Mehmeda II da osvoji tadašnju srpsku prestonicu despota Đurađa Brankovića, Smederevo.

Jedan od najznačajnijih događaja je razbijanje turske flote na Dunavu 14. jula 1456. godine, posle čega su Turci 21. jula, nakon što su videli da ne mogu da odseku grad od reke krenuli u juriš, nakon kog su se povukli.

Tim povodom, Papa Kalist III (Calixtus) je te godine naredio da zvona svih hrišćanskih crkvi u svetu zvone tačno u podne kao molitvena pomoć opsađenim braniocima Beograda.

Naredba je u određene delove sveta stigla zajedno sa vešću o pobedi, tako da se molitvena zvonjava pretvorila u slavsku, a kardinal iz Valensije koji je preminuo 6. avgusta 1458. godine, nikada nije povukao ovu naredbu, pa se i dan danas u slavu ove beogradske molitve i pobede u svim katoličkim crkvama oglašavaju zvona – beogradska ili podnevna, piše Mondo.

Izuzetak su crkve u Americi, koja u to vreme još nije bila otkrivena, tako da je ostala “pošteđena” papskih preporuka i naredbi.

Danas, skoro čitav hrišćanski svet u podne sluša crkvena zvona ne znajući kakvu povezanost imaju s Beogradom.

(telegraf.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "VEROVALI ILI NE: Širom sveta, u podne, zvone zvona u svim hrišćanskim crkvama u slavu – BEOGRADA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.