VEROVANJA: Evo šta treba da uradite kada na NEBU uočite ZVEZDU PADALICU! – VIDEO

Ilustracija

Otkad su naučnici objavili vest da će ove godine biti dvaput više meteora i da će na nebu 12. avgusta biti čak 200 zvezda padalica, u narodu u Srbiji počele su da kruže razne priče o verovanjima šta treba uraditi kada se na nebu uoči pad meteorita.

[adsenseyu6]

Astronomski magazin je na svom veb-sajtu objavio da se, recimo, u okolini Valjeva veruje da ne treba reći da zvezda pada jer bi mogao biti ubijen neki vojnik koji je u bekstvu i tada se kaže: “Beži, druže, za goru!

Prema nekim legendama, meteor je “zmaj koji je uzleteo, pa nestao”. Meteori su, po drugima, zvezde koje beže.

Neki ljudi veruju da je meteor na nebu znak da je neko pobegao iz zatvora, a isti ti čvrsto veruju da će begunac biti uhvaćen ako je kriv.

Neki zvezdu padalicu vezuju za smrt, pa se smatra da zvezda preminulog pada jer se njegov život ugasio.

Ovaj magazin navodi i da postoji ubeđenje da se na mestu na kom pada zvezda nalazi zlato.

Pre šest godina 12. novembra na jugu Srbije primećena je svetlosna lopta koja je velikom brzinom preleatala nebo, a zatim su se čule detonacija i podrhtavanje tla.

Predsednik Astronomskog društva “Alfa” iz Niša, prof. Odseka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u tom gradu prof. dr Dragan Gajić objasnio je ranije da je pojava koja je uočena na nebu na jugu Srbije, uz zvuk, svetlosti i potres, veoma retka, i da se verovatno radi o bolidu.

Printskrin: Youtube/ScienceAtNASA

Printskrin: Youtube/ScienceAtNASA

Gajić je rekao Tanjugu da, ukoliko je takvo telo palo, onda je reč o meteoritu koji nije u prečniku većem od jednog metra, jer bi u suprotnom, ukoliko je većih dimenzija, izazvalo posledice na širem području.

[adsenseyu1]

– Retko se događa da imamo i zvuk i svetlost i ta pojava u nauci nije do kraja razjašnjena. Prilikom naleta dolazi do udara i stvaranja jonuzijućih talasa, a pri samom tlu ti talasi se pretvaraju u mehaničke talase. To je za sada jedino izgledno objašnjenje za takvu pojavu u kojoj imamo i zvuk i svetlost – naveo je Gajić.

SVEMIR nam sprema NAJLEPŠI svetlosni SPEKTAKL u poslednjih nekoliko decenija!

Pošto se u prvim informacijama navodi veći broj očevidaca, verovatno se dogodilo tako kako su oni rekli, ali će ta pojava biti detaljnije istražena i preispitana da bi se tačno znalo o čemu je reč, napomenuo je Gajić.

Bolid je sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "VEROVANJA: Evo šta treba da uradite kada na NEBU uočite ZVEZDU PADALICU! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.