Vetar nam sutra donosi pesak iz Sahare, evo šta to znači

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Velike količine peska iz Sahare preko Mediterana će s južnim vetrovima stići zapadnu i centralnu Evropu u narednih nekoliko dana.

Na mapi objavljenoj na portalu severe-weather.eu može se videti da će pesak i prašina iz Sahare stići i u našu zemlju 8. januara, a ta pojava biće nastavljena i narednih dana.

Velike količine saharske prašine prvo će proći kroz Italiju, pre svega kroz Korziku, a zatim Švajcarsku, delove Francuske, Belgije, Holandije i Luksemburga, sve do Velike Britanije.

foto: severe-weather.eu

Podsetimo, pre 2 godine našu zemlju pogodio je snažan ciklon, poznatiji kao “Mediteranski uragan“, koji je pokupio velike količine peska iz Sahare, a jako južno strujanje do Srbije, Crne Gore i regiona donosi veoma topao vazduh, ali i ”crvenu” kišu i sneg, koji u sebi sadrže čestice peska iz ove pustinje.

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Te čestice padaju zajedno sa kišom dajući joj crvenkastu ili žućkastu boju.

Ranije se verovalo da je krvava kiša zaista od krvi i u istoriji se često provlačila kao predskazanje strašnih događaja. Pomenuta je čak i u Homerovoj Ilijadi, a u 12. veku biograf kralja Artura je takođe provukao ovaj motiv.

Fenomen crvene kiše zabeležen je u februaru 1954. godine, a iste godine, padao je žuti sneg na celom području Crne Gore i u mnogim mestima Srbije, te Bosne i Hercegovine.

Dve godine kasnije, u junu, padala je žuta kisa u Istri, u Hrvatskom primorju i u Bosni.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/severe-weather.eu)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vetar nam sutra donosi pesak iz Sahare, evo šta to znači"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.