Vlada Crne Gore reagovala na izjavu patrijarha Irineja: Ti stavovi govore samo o njemu!

patrijarh

Patrijarh Irinej – foto: Beta

Stavovi srpskog patrijarha Irineja o položaju SPC u Crnoj Gori “govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni”.

To je saopštila Vlada Crne Gore.

Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

U reagovanju na te ocene vlada u Podgorici poručila je da je Crna Gora je prepoznata daleko izvan svojih granica kao “demokratska i građanska država koja sa ponosom baštini vrednosti jednakosti, tolerancije, suživota, verskog i etničkog sklada i dobrosusedstva”.

“Te vrednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama.

Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politiku na odgovorima na ovakve paušalne ocjene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će crnogorski premijer Duško Marković odgovoriti na pismo koje mu je uputio patrijarh Irinej.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vlada Crne Gore reagovala na izjavu patrijarha Irineja: Ti stavovi govore samo o njemu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.