VRELI APRIL: Znate li zašto su Srbiju pogodile EKSTREMNE TEMPERATURE?

Ilustracija

Natprosečnih 28 stepeni očekuje nas danas u Beogradu a širom Srbije temperatura će, prema prognozama, dostići i vrelih 29 stepeni. Iako je ovo ekstremno visoka temperatura za ovo doba godine, rekord od 6. aprila 1968. kada je izmereno 29,8 stepeni – neće biti oboren.

– Ovako visoke temperature se mogu okarakterisati kao ekstremne, jer je prosečna temperatura za početak aprila 17 ili 18 stepeni. I ranije se dešavalo da su početkom aprila zabeležene ovako visoke temperature, kao na primer 1968, 1972, 1989. godine. Natprosečne temperature zabeležene su 2012. i 2014. godine ali su tada za nekoliko stepeni bile niže nego danas. Ni ovoga aprila ne obaramo rekord, ali poslednjih godina uglavnom u ovo doba godine bude izmereno oko 23 stepena – kaže za “Blic” meteorolog Nedeljko Todorović.

On objašnjava zašto dolazi do visokih temperatura i “pakleno toplih dana u aprilu”.

– Južno strujanje po svim visinama dovlači topli vazduh sa Sredozemlja a pri tome je vedro, ima sunca, pa je zagrevanje tla je izraženo i zato su visoke temperatrure – naveo je Todorović.

Kišni period sa početka i sredine marta ove godine u kombinaciji sa sadašnjim visokim temperaturama, kako navodi Todorović, dobar je za vegetaciju i ne očekuju se veće štete na usevima.

– Posle kiša koje su bile u martu period je povoljan da se isuši zemljište i da se obezbedi normalan rast tako da poljoprivrednici mogu da rade svoj posao bez problema. Sve biljne vrste su krenule, procvetale, a otprilike vegetacija u odnosu na proseku žuri 15 dana. To nikako nije loše, osim ako ne bude mraza, a mala je verovatnoća da ce ga biti u aprilu – kazao je Todorović.

[adsenseyu1]

U narednom periodu nas očekuju visoke temperature koje će se zadržati do četvrtka a onda u petak sledi mala promena i naoblačenje.

– U subotu i nedelju popodne i uveče nas očekuje kiša ali i pad temperature. Padavina će više biti u subotu nego u nedelju a temperature će biti niže za pet do osam stepeni – najavio je Todorović.

Saveti lekara: Čuvajte se sunca i vodite računa o pritisku

Ovako toplo vreme ne odgovara ljudima koji imaju problem sa cirkulacijom a kako usled visokih temperatura dolazi do prirodnog pada pritiska, lekari savetuju da se posebna pažnja obrati na vrednosti arterijskog pritiska.

– Već danima u kontinuitetu imamo visoke temperature i došao je period kada i zdrave osobe moraju da se adaptiraju uslovima. Sa druge strane, hronični bolesnicimoraju da izbegavaju sunce od 12 do 14 sati, da kontorlišu pritisak, da uzimaju redovnu terapiju. Obavezno je da sa sobom imaju i flašicu vode, a zbog mogućnosti otoka potkolenica i stopala trebalo bi da biraju komforniju odeću i obuću – savetuje dr Nada Macura.

Ona je dodala da je preporučljivo da se u ovim toplim danima konzumira mediteranska ishrana, kao i da se unosi dosta tečnosti u organizam.

[adsenseyu1]

NASA: Ovako visoke temperature nisu zabaležene nikada

Temperature izmerene u februaru 2015. godine su, na globalnom nivou, prevazišle sva dosadašnja merenja, saopštila je nešto ranije NASA.

Prosečna temperatura u februaru bila je viša za 1,35 stepeni Celzijusa u odnosu na prosečnu temperaturu koja je zabeležena tokom perioda merenja od 1951. godine do 1980. godine, koji se uzima kao parametar. Inače, temperatura u januaru bila je za 1,14 Celzijusovih stepeni viša u odnosu na prosek, što je takođe rekord. Najtopliji meseci tek predstoje kada na severnu hemisferu stigne leto jer se tada veći deo tla zagreva, saopšteno je iz NASA-e.

Inače, mesečna temperatura na globalnom nivou meri se od 1880. godine, ali nikada do sada se nije desilo da tri uzastopna meseca nadmaše istorijski prosek.

Nezapamćene temperature dovele su do neviđenih posledica koje su posebno pogodile Arktik gde je nivo leda na rekordno niskom nivou.

(Blic, foto: pixabay)

1 komentar na "VRELI APRIL: Znate li zašto su Srbiju pogodile EKSTREMNE TEMPERATURE?"

  1. Zbog geo strateskog oruzija ili egzoticnog oruzija kako ga zovu….chemtrails, haarp, emp itd

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.