Vučić ljut na Evropsku uniju: Srbija dobila 10, a Hrvatska 190 miliona evra za izbegle!

Intervju

Visina pomoći koju je Evropska komisija odobrila Srbiji za rešavanje izbegličke krize naljutila je srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Vučić je, kako za „Blic“ tvrdi izvor iz Vlade, na sednici besno konstatovao da druge zemlje dobijaju mnogo više iako trpe manji pritisak izbeglica. U tom kontekstu je, kako kaže naš sagovornik, spomenuo da je Hrvatska od EU dobila čak 190 miliona evra.

Evropska komisija je juče odobrila dodatnih 17 miliona evra Srbiji i Makedoniji za izbegličku krizu, od čega se predviđa da je oko 10 miliona za Srbiju. Prethodno je komesar za migracije Dimitris Avramopulos u Zagrebu najavio da je za Hrvatsku za period od 2014. do 2020. odvojeno 70 miliona evra za izbegličku krizu i dodatnih 120 miliona za popravljanje infrastrukture za ulazak u Šengenski sporazum.

Nezadovoljstvo iznosom pomoći Vučić je javno iskazao i na konferenciji za novinare s britanskim šefom diplomatije Filipom Hamondom ocenivši da „nije pravedno“ da Srbija dobije znatno manje novca nego druge tranzitne zemlje.

– Ali Srbija ne zagovara evropske vrednosti zbog evropskih fondova, već zato što veruje u takvu vrstu društva – rekao je Vučić i ponovio da Srbija ni od koga ne traži ništa, da zna da ne može da dobije velike novčane iznose, a da je Hamondu preneo da je bolje da ne dobijemo ništa nego da „nas ponize malim iznosom“. On je primetio da su neke zemlje dobile 20 puta više novca od Srbije iako se izbeglice u njima zadržavaju mnogo manje nego u Srbiji.

Izvori bliski Evropskoj komisiji, međutim, ukazuju na to da se ne mogu porediti zemlje tranzita, kao što je Srbija, i članice EU koje se tretiraju kao stacionarne zemlje, u kojima se migranti zadržavaju duže od dva-tri dana.

Takođe, izvor iz EK dodaje da sve članice EU odvajaju sredstva za evropski budžet, pa je logično da im se u ovakvim situacijama ta sredstva jednim delom i vrate.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

1 komentar na "Vučić ljut na Evropsku uniju: Srbija dobila 10, a Hrvatska 190 miliona evra za izbegle!"

  1. Naš premijer Alek je promenio svoj radikalski karakter ali je ostao naivan. Srbija je odavna trebala biti u EU ali sa tadašnjim premijerom Đinđićem ili sa njim kao predsednikom a ne sa Tomom jednim velikim blamom za Srbiju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.