Za sve one koji ne vole sneg i hladnoću, imamo lepu vest: Očekuje nas sunčana jesen i blaga zima!

Kakvo nas vreme očekuje...

– Oktobar i novembar biće sunčani i natprosečno topli na celom Balkanu, pa tako i u Srbiji. Što se tiče zime, neće biti ledeno hladna. Sneg će nas gotovo i mimoići, a temperature će biti znatno iznad proseka.

U decembru se može očekivati temperatura između trećeg i osmog podeoka, dok će najhladniji zimski mesec biti januar, kad će živa u termometru dostići minus tri stepena Celzijusa. Tada se može očekivati i sneg, ali najverovatnije kratkog daha – prognozira „Akuveder“.

Oni kažu da se već u martu možemo oprostiti od zime, jer su najavljene temperature za prvi prolećni mesec čak 15 stepeni, što će biti iznad višegodišnjeg proseka.

Profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu dr Mlađan Ćurić kaže za Kurir da je dugoročna vremenska prognoza nepredvidiva, ali da se ipak očekuje toplija zima.

– Kad je reč o dugoročnoj vremenskoj prognozi, nemamo sigurne pokazatelje zato što je sve neizvesno. Međutim, moglo bi se reći da će zima ispred nas biti blaža. Znate, vrlo je nezgodno pričati o vremenu na duži period, jer atmosfera nije voz koji ima svoju putanju i ide po šinama i nema gde da skrene, atmosfera je nepredvidiva i mnogo kompleksnija. Zato ne bih s preciznošću govorio o dugoročnim prognozama, a naročito ne o temperaturama.

U svakom slučaju, još 2000. godine ušli smo u period kad su izuzetno topla leta, a zime veoma hladne, mada ove godine nije bilo tako. Dakle, prema izgledima koje imamo, očekuje se blaža zima nego što je to uobičajeno – ističe dr Ćurić.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Za sve one koji ne vole sneg i hladnoću, imamo lepu vest: Očekuje nas sunčana jesen i blaga zima!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.