Za ulazak u EU tražiće vam: Ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica…

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Evropski parlament podržao je danas na plenarnoj sednici u Strazburu uspostavljanje elektronskog sistema ulaska i izlaska (EES) za državljane “trećih zemalja”, koji bi trebalo da ubrza provere na spoljnim granicama šengenskog prostora.

Kako se navodi, novi zajednički elektronski sistem, koji će postati operativan 2020. godine, registrovaće informacije o putnicima iz trećih zemalja, uključujući ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica, vreme, datum i mesto ulaska i izlaska kao i odbijanja ulaska u šengenski prostor, prenosi Hina.

MOSKVA: Amerika ne bi trebalo da se meša u saradnju Srbije i Rusije

Sistem će se primenjivati i za putnike kojima je potrebna viza za ulazak u Šengen, kao i za one kojima ne trebaju vize, a trebalo bi da omogući da se lako ustanovi prekoračenje dopuštenog kratkotrajnog boravka, do 90 dana u razdoblju od šest meseci.

[adsenseyu5]

Podaci bi trebalo da se čuvaju u periodu od tri godine, a za one koji prekoračuju dopušteni boravak pet godina, a kako se navodi moći će da se koriste za prevenciju, otkrivanje i istragu terorističkih napada i drugih kriminalnih dela, a biće dostupni graničnim i viznim vlastima u zemljama članicama.

Evo ko više NE MORA da odlazi na šalter kako bi overio zdravstvenu karticu

EES će moći da koriste zemlje koje u potpunosti primenjuju šengenska pravila ili zemlje članice koje su prošle šengensku evaluaciju i imaju pasivni pristup Viznom informacijskom sustavu (VIS).

To znači da će Bugarska i Rumunija moći da učestvuju u EES-u, a Hrvatska će to moći nakon što uspešno prode evaluaciju.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Za ulazak u EU tražiće vam: Ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.