Zabrinjavajuće: U Sarajevu preminula peta osoba obolela od svinjskog gripa

Istraživanje

foto-ilustracija: pixabay.com

Broj obolelih od gripa u Bosni i Hercegovini drastično se povećava iz nedelje u nedelju, a kod više od trećine pacijenata izolovan je takozvani “svinjski grip”, podaci su koje je u ponedeljak objavio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Iz Kliničkog centra u Tuzli tokom dana potvrđena je informacija kako je tamo preminula još jedna pacijentkinja koja je, uz ostala hronična oboljenja, bila i nosilac virusa gripa, što je peti takav smrtni slučaj na tuzlanskom području u proteklih deset dana.

Advertisement

Prošle nedelje umrla je devojka (27) usled komplikacija izazvanih virusom H1N1, odnosno svinjskim gripom.

Nakon toga objavljeni su konsolidovani podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo iz kojih proizlazi kako je u protekloj nedelji u celoj Bosni i Hercegovini registrovano 12.697 pacijenata obolelih od akutnih infekcija disajnih puteva, dok je obolelih od gripa bilo 3661.

Prema podacima s Klinike za mikrobiologiju Kliničkog centra u Sarajevu, 32,4 odsto analiziranih uzoraka prikupljenih od osoba obolelih od gripa bilo je pozitivno na virus H1N1.

U celoj BiH do sada su registrovana dva smrtna slučaja prouzrokovana virusom svinjskog gripa.

Najveći broj obolelih trenutno je registrovan na području Sarajevske županije gde je zabeleženo gotovo četiri hiljada obolelih od respiratornih infekcija i 441 slučaj gripa.

(Skandalozno.rs, Izvor: Hina)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Zabrinjavajuće: U Sarajevu preminula peta osoba obolela od svinjskog gripa"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.