Zagreb se pridružio hajci protiv Moskve: Iz Hrvatske proteran ruski diplomata!

Reportaža

Zagreb – foto: pixabay.com

Šezdeset ruskih diplomata u SAD biće izbačeni iz zemlje zbog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke u Velikoj Britaniji. Primer SAD slediće i ostale zemlje saveznice.

Ovaj potez najavila je administracija američkog predsednika Donalda Trampa, kao i da će ruski konzulat u Sijetlu biti zatvoren.

Pozivajući se na istaknute zvaničnike Trampove administracije, AP prenosi da je među njima i 12 špijuna za koje SAD veruju da koriste dipolomatski status u ruskoj misiji u Ujedinjenim nacijama kao paravan.

Oni navode da konzulat u Sijetlu “predmet zabrinutosti kontraobaveštajne službe” zbog toga što se nalazi blizu američke pomorske baze.

15 zemalja EU, plus Ukrajina i Kanada, pridružiće se potezu SAD.

Nemačka će proterati četvoro ruskih diplomata zbog sumnje da je Moskva umešana u slučaj trovanja Skripala, potvrdilo je danas nemačko Ministarstvo spoljnih poslova pisanje nemačkog dnevnika “Zidojče cajtung“.

Ovaj nemački dnevnik prethohodno je javio da će Nemačka proterati četvro ruskih diplomata, preneo je Rojters.

Francuska je najavila da će i ona proterati četvoro ruskih diplomata zbog navodne uloge u trovanju bivšeg dvostrukog špijuna. Isti broj proteraće i Poljska.

Hrvatska je danas takođe donela odluku da se solidariše sa Britanijom u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna, poručivši da će jednog ruskog diplomatu proglasiti “personom non grata“.

– Posle sastanka državnog vrha, doneli smo zajedničku odluku da se solidarišemo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Hrvatska je jedna od 14 država koja će proglasiti jednog akreditovanog diplomatu personom non grata – rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je dodao da će ta odluka biti doneta tokom dana.

Ukrajina će proterati 13 ruskih diplomata, objavila je kancelarija predsednika Petra Porošenka.

Među zemljama EU koje su do sada objavile da će proterati ruske diplomate su Poljska, Nemačka, Litvanija, Češka, Letonija, Estonija i Francuska.

BROJ PROTERANIH DIPLOMATA IZ SVAKE ZEMLJE:

Poljska – 4

Litvanija – 3

Letonija – 1

Holandija – 2

Francuska – 4

Danska – 2

Češka Republika – 3

Estonija – 1

Nemačka – 4

Italija – 2

Hrvatska – 1

Ukrajina – 13

SAD — 60

Kanada – 4

ODGOVOR MOSKVE

Moskva će proterati najmanje 60 članova osoblja američkih diplomatskih misija u Rusiji, kao odgovor na odluku Vašingtona da protera ruske diplomate, javio je Rojters pozivajući se na Ria Novosti.

Izjavu ruskoj novinskoj agenciji dao je poslanik gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir Džabarov, inače, zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove.

Ruski vladini zvaničnici još se nisu oglasili, preneo je Rojters.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zagreb se pridružio hajci protiv Moskve: Iz Hrvatske proteran ruski diplomata!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.