Žan-Klod JUNKER: Ukoliko se Evropska unija “uruši”, biće novog rata na Balkanu

Evropska komisija

foto: Tanjug/AP

Predsednik EK Žan-Klod Junker upozorio je Sjedinjene Američke Države na opasnost od rata na Balkanu, ukoliko se Evropska unija “uruši”, prenosi Euraktiv.

Junker se sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom susreo u Briselu prošlog meseca, ali je detalje razgovora otkrio tek danas, u intervjuu za “Fajnenšel tajms”.

Junker je rekao da je bio “iznerviran i iznenađen” entuzijazmom Donalda Trampa zbog izlaska Britanije iz EU, zbog čega je upozorio Amerikance na posledice takvog ponašanja.

[adsenseyu5]

Šef EK smatra da je Trampovo ponašanje pokazalo da on ne razume komplikovanu istoriju Evrope i kaže da je njegovog potpredsednika “jasno upozorio da Vašington ne bi smeo da ohrabruje druge zemlje da kopiraju Bregzit”.

“Rekao sam potpredsedniku Pensu, ‘nemojte to da pričate, ne pozivajte druge da izađu, jer ako Evropska unija propadne, imaćete novi rat na Zapadnom Balkanu“, rekao je Junker.

Kako smatra šef EK, tom regionu je “važno ponuditi evropsku perspektivu”.

“Ako ih ostavimo same, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Makedoniju, Albaniju, sve te zemlje, imaćemo opet rat”, rekao je Junker.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Žan-Klod JUNKER: Ukoliko se Evropska unija “uruši”, biće novog rata na Balkanu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.