Zašto policajci iz Albanije špartaju pograničnim selima u Crnoj Gori

Zaliv

foto: pixabay.com

Vest da graničari albanske policije patroliraju pograničnim područjem koje pripada opštinama Berane i Andrijevica proizvela je dosta uznemirenja i negodovanja kod lokalnih Srba i Crnogoraca.

Iz Uprave crnogorske policije uveravaju da službenici granične policije Albanije borave u pograničnoj zoni prema Albaniji u skladu sa sporazumom dve države. Iz dela crnogorske opozicije dotle tvrde da nema takvog sporazuma na svetu gde jedna država dozvoljava policijskim snagama druge države da nesmetano ulaze u njenu teritoriju, osim u slučaju ako nisu u pitanju zajedničke mešovite patrole.

Čitavu situaciju za podgoričku „Pobjedu“ prokomentarisao je i premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj, koji je po običaju stao na stranu crnogorskih vlasti, te još jednom istakao da Kosovo neguje odlične odnose sa Crnom Gorom, uz dodatak da Priština snažno podržava „progresivnu“ politiku zvanične Podgorice.

„Kosovo neguje tradicionalno odlične odnose sa Crnom Gorom i u kontinuitetu se zalaže za unapređenje ekonomske saradnje i zajedničke integracije u porodicu evroatlantskih država. Za mržnju i netrpeljivost nema mesta, stoga nepokolebljivo podržavamo progresivne snage koje će još snažnije afirmisati saradnju između dve dobrosusjedske i prijateljske države. Duboko sam uveren da sa obe strane postoji snažna volja da takve odnose i dalje produbljujemo u interesu naših građana“, kazao je Haradinaj „Pobjedi“.

Da li je povređen suverenitet Crne Gore

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Milun Zogović za Sputnjik ocenjuje da ako je sve tačno kao što izgleda na terenu, onda je „očigledno da se radi o veleizdaji aktuelnog crnogorskog režima“, kojem više nije sveto čak ni pitanje teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica države Crne Gore.

„Zajedničke aktivnosti zvanične Tirane, Prištine i Podgorice dobile su ovog puta i konkretne korake na terenu gde pripadnici albanske policije neometano patroliraju opštinama na severu Crne Gore, a da se pri tom niko ne pita da li je to povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Crne Gore“.

„Međutim, kada vidite poslednju izjavu Ramuša Haradinaja koji kaže da je sa Duškom Markovićem postigao dogovor o razgraničenju na Čakoru i Kuli, građane Crne Gore više ništa ne može da iznenadi i jednostavno se stiče utisak da u sprovođenju projekta ’velike Albanije‘ sada veću i značajniju ulogu imaju zvanična Crna Gora i aktuelni crnogorski režim, nego zvanična Tirana i Priština“, dodaje Zogović.

Nezavidan položaj lokalnih Crnogoraca i Srba

Naš sagovornik se takođe osvrnuo i poprilično nezavidan položaj Crnogoraca i Srba koji žive u pograničnim selima prema Albaniji i Kosovu i „koji više nisu sigurni ni u kojoj državi žive“.

„Pojava patrola policije u pograničnim selima na severu Crne Gore izaziva nelagodu kod građana, strah i nepovjerenje, tako da građani ne znaju šta da preduzmu jer osećaj nelagodnosti koji proizvode albanski patrole na teritoriji Crne Gore stvara iluziju da ti ljudi zapravo ne žive više u Crnoj Gori, nego u ’velikoj Albaniji‘“, istakao je Zogović.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zašto policajci iz Albanije špartaju pograničnim selima u Crnoj Gori"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.