Zatvorske priče: Poznate ličnosti su u pritvoru mirni kao bubice

Ilustracija

Kroz prostorije za zadržavanje Policijske uprave za grad Beograd godišnje prođe od 2.000 do 3.000 pritvorenika.

Među onima koji su 48 sati života proveli ovde u ćelijama ima i privrednika, političara, estradnih zvezda, vođa kriminalnih klanova.

– Niko od njih nije imao specijalnih želja niti je pravio probleme. Ne žele sebi da zadaju još neku muku zbog takvog ponašanja. Oni koji se buse su navijači, klinci, poneki pijanci… Traže prvo svoja prava, pozivaju se na međunarodne povelje. Ali i oni se smire posle sat, dva. Adaptiraju se. Ali, problem je sa pušačima. I to veliki. Stalno kukaju da im se dozvoli da zapale jednu – kaže u razgovoru za „Blic“ samostalni policijski inspektor Darko Grabež, zamenik komandir Policijske ispostave.

U osam ćelija ima mesta za 14 pritvorenih. Ćelije su opremljene drvenom klupom i odeljkom sa čučavcem. Kamere prate svaki pokret pritvorenika, a mikrofoni ih snimaju. Rupičasta metalna ploča jedva da propušta malo dnevne svetlosti kroz visoki prozor.

[adsenseyu1]

– Većina pritvorenika su povratnici, i oni znaju pravila ponašanja. Ima, međutim, onih koji prvi put dođu, kao pijani vozači, koji uopšte nisu iz tog krimi-sveta. Neki su veseli, pevaju, a neki viču. U prvom trenutku ne znaju gde su. Kada čuju da se vrata zatvaraju, usledi im napad panike od zatvorenog prostora, traže advokate, pozivaju se na ljudska prava… Ali se ubrzo primire. Kad se malo otrezne, shvate gde su i traže da zovu porodicu, prijatelje ili da se jave na posao da neće doći – objašnjava naš sagovornik.

Ćelija broj dva je ženska i razlikuje se od muških – nema potpisa na klupama, zidovima, ogrebotina. Zidovi su čistiji. Ipak, čuvari kažu da žene umeju da budu nezgodne.

– Ima ih manje od muškaraca, ali znaju da budu agresivnije, glasnije su, zahtevnije, traže privilegije – kaže Grabež.

Čuvari pre ulaska u ćeliju oduzimaju torbe, kaiševe, pertle, učkure… – sve što smatraju da je opasan predmet.

Heroinski zavisnici pak mogu da kriziraju, ali policajci su toliko izvežbani da već prepoznaju ko zaista ima krizu, a ko glumi. U svakom slučaju pozivaju Hitnu pomoć koja pritvorenom narkomanu da nešto za smirenje.

[adsenseyu1]

– Bilo je slučajeva da narkoman toliko rida, povraća, da nastupi prava kriza, ali ti dugogodišnji narkomani ne traže medicinsku pomoć, stav im je „ili ću preživeti ili umreti“ – napominje Grabež.

Pre ulaska u ćeliju čuvari su obavezni da pritvoreniku oduzmu sve predmete kojima sebe ili drugog mogu povrediti. Oduzimaju im se torbe, kaiševi, pertle, učkuri. Telefoni, nakit i novac se stavljaju na posebne police i za to pritvoreni dobijaju potvrdu.

– Ovde dosad nije bilo slučajeva samopovređivanja, pokušaja bekstva niti napada na policajce, i to zahvaljujući profesionalnom pristupu policajaca – kaže Grabež.

Traže selfi od stražara
„U poslednje vreme pojedini pritvorenici traže da urade selfi u prostorijama za zadržavanje i da te fotografije postave na društvene mreže. Naravno da im to ne dozvoljavamo“, kategoričan je Grabež.
Zanimljivo je i to da u zgradu PU dolaze i drugovi najmlađih pritvorenika, Donose video-igrice i mole policajce da ih daju njihovim drugovima da bi prekratili vreme u ćeliji. Naravno da se takve njihove želje ne ispunjavaju.

(blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zatvorske priče: Poznate ličnosti su u pritvoru mirni kao bubice"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.