Znate li da je Crkva Svete Petke izgrađena iznad čudotvornog izvora?

Kalemegdan

Crkva Svete Petke je jedna od poznatijih građevina na prostoru Kalemegdana, tačnije u Donjem gradu beogradske tvrđave, gde se izdvaja u šturom pejzažu kao svojevrstan spomenik nekadašnje namene ovog prostora.

Gradnja Crkve Svete Petke započeta je 1935. godine, po projektu arhitekte Momira Korunovića i trajala je dve godine, da bi se završila tako što je crkva osveštana na dan Sv. Petke Paraskeve 1937. godine.

Sama crkva sagrađena je iznad izvora koji se smatra „čudotvornim“. Podaci o njegovom postojanju na tom lokalitetu potiču iz srednjeg veka. I danas se ljudi okupljaju u crkvi kako bi popili čašu vode sa „svetog“ izvora, poput njihovih predaka. Sveštenici otvaraju i osvećuju izvor jednom mesečno.

Za vreme Prvog svetskog rata, 1915. godine izvor je naprasno presušio, što je tada protumačeno kao najava velike nesreće. Kada se uzme u obzir da je te iste godine pao Beograd, može se reći da je predskazanje bilo tačno.

Dan kada je voda ponovo potekla, 28. februar 1918. godine se obeležava kao praznik u Crkvi Svete Petke.

[adsenseyu1]

Prilikom kopanja temelja za Crkvu Svete Petke iskopani su ostaci nekog starijeg hrama, kao i kosti srpskih vojnika koji su poginuli prilikom odbrane Beograda 1914-1915. godine. One su prenete u kosturnicu sagrađenu u bedemima Jakšićeve kule gde se i danas nalaze.

Sama kapela je dvaput živopisana. Prvi put je to bilo delo akademskog slikara Vladimira Predajevića, međutim, zbog lošeg kvaliteta materijala je brzo propalo.

Unutrašnjost crkve danas pokrivaju mozaici, koje je u periodu od 1975. do 1982. godine izradio slikar Đuro Radulović, a osveštao Patrijarh German 27. februara 1983. godine.

Postoje podaci da je nekada na prostoru Donjeg grada podignuta Kapela Svete Petke kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd na molbu kneginje Milice Sultanu 1417. godine. Međutim, posle turskog osvajanja Beograda 1521. mošti su odnete u Carigrad. Tadašnja kapela je bila u vidu zemunice u koju se silazilo niz stepenice i nije poznato da li je bila blizu mesta gde se nalazi današnja crkva. 

(dnevno.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li da je Crkva Svete Petke izgrađena iznad čudotvornog izvora?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.