Znate li koliku treba da imate PLATU da biste bili VIP klijent u banci?

VIP ili ne?

foto: pixabay.com

Iako nerado zvanično pričaju o tome ko i po kojim kriterijuma može ući u kategoriju VIP klijenata, pa tako imati značajne beneficije, svi redom navode da su mesečna primanja ključna.

Tako smo saznali da je taj iznos kod nekih 100.000 dinara, što je i minimum, dok ipak većina banaka VIP klijentima smatra one sa platom od 1.000 evra pa naviše (124.000 dinara).

– Iznos plate je jedini uslov da bismo nekoga svrstali u VIP grupu. Ipak, postoji zamena za to. Ako klijent na osnovu zarade ne ispunjava uslove, može položiti depozit. On se razlikuje od banke do banke, a kod nas iznosi 10.000 evra – navode u jednoj od vodećih banaka na srpskom tržištu.

[adsenseyu5]

U drugoj banci su naglasili da je dovoljno da klijent ima na računu sredstva koja iznose najmanje 30.000 evra. Zanimljivo je da neki uzimaju u obzir i štednju.

– Za klijente sa štednim proizvodima primenjuje se samo taj kriterijum. Tako da minimalni ukupni iznos štednih proizvoda treba da bude veći od 20.000 evra da bismo ga smatrali VIP klijentom – navode u jednoj od banaka.

Većina njih tvrdi da osim plate ili depozita i štednje, druge faktore ne uzimaju u obzir. Samo u jednoj banci odgovorili su nam da je i firma u kojoj neko radi važna prilikom svrstavanja u kategoriju specijalnih klijenata. Upravo se tako nešto dogodilo doktorki koja se požalila redakciji “Blica”. Iako je visoko pozicionirana u jednoj državnoj ustanovi i ima platu od oko 100.000 dinara, samo zbog posla koji radi nije mogla da dobije željeni kredit u svojoj banci, a kamoli da bude njihov VIP klijent.

– Htela sam da uzmem kredit od 20.000 evra za kupovinu kola. Prvo što su mi rekli je da doktori nisu baš poželjni klijenti. Bila sam zapanjena. Dugo radim, imam stalan posao, dobru zaradu, uredno plaćam sve račune i obaveze – rekla nam je ova doktorka.

[adsenseyu1]

U banci su joj objasnili da je maksimum koji mogu da joj ponude 15.000 evra. Međutim, s obzirom na to da već ima kredit koji ulazi u ukupno zaduženje koje može da ima, ponuda je spala na 6.000 evra.

– Njima uopšte nije bilo važno koliko iznosi moja plata, samo su ponavljali da mi je zanimanje kritično, šta god to značilo. Naravno, otišla sam u drugu banku gde su mi bez problema rekli da mogu da dobijem traženi kredit i da spadam u VIP klijente – ističe naša sagovornica.

Da se kriterijumi od banke do banke razlikuju, pokazuje drugi primer. Siniša Mitrović (40) iz Beograda je posle šest meseci dobio posao menadžera u jednoj stranoj kompaniji.

– Iako pre toga pola godine nisam imao zaradu, čim mi je legla prva plata od 120.000 dinara pozvali su me iz banke i rekli da sam od sada VIP klijent – kaže Mitrović.

Ovo je posebno zanimljivo kada se zna da većina banaka insistira na tome da klijent pre dobijanja bilo kakvih ozbiljnijih povlastica, a posebno kredita, mora kontinuirano da radi najmanje šest meseci kod trenutnog poslodavca.

Uslovi za VIP klijente

-Plata iznad 100.000 dinara, a ponegde i 1.000 evra

-Depozit u banci od najmanje 10.000 evra

-Iznos na računu od minimum 30.000 evra

-Štednja u banci od 20.000 evra ili više

* samo jedan od navedenih uslova je dovoljan

[adsenseyu5]

Beneficije za VIP klijente

-Lični bankar

-Nema čekanja u redu

-Kartice sa popustima na lekarske preglede, kupovinu robe, putovanja…

-Niže kamate na kredite

-Manji troškovi obrade kredita

-Besplatno putno, pa čak i životno osiguranje

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li koliku treba da imate PLATU da biste bili VIP klijent u banci?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.