Zoran Zaev: “Spremni da se odreknemo prava na Aleksandra Makedonskog”

Spomenik

Skoplje, foto-ilustracija: pixabay.com

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je spreman da se odrekne tvrdnje da njegova zemlja jedina polaže “pravo na nasleđe Aleksandra Velikog”.

Kako navodi, to će učiniti kako bi pomogao da se reši 26-godišnji spor sa susednom Grčkom oko pitanja imena Makedonije.

“Odričem se (tvrdnje) da je Makedonija jedini naslednik Aleksandra. Istorija pripada ne samo nama, već i Grčkoj i mnogim drugim zemjama”, rekao je Zaev u televizijskom intervjuu u petak uveče, prenosi AP.

Američka agencija podseća da je od sticanja nezavisnosti od Jugoslavije 1991. godine, Makedonija tvrdila da polaže pravo na bar na deo nasleđa najpoznatijeg vladara antičke Makedonije, što je razbesnelo Grke koji na ime Makedonija gledaju kao na skrivene ekspazionističke pretenzije na region Makedonija u severnoj Grčkoj.

Grčka je, zauzvrat, stavila veto na članstvo Makedonije u NATO.

Reč je o kontroverznom poduhvatu bivše vlade Nikole Gruevskog, a taj projekat koštao je Makedoniju više od 400 miliona evra do sada.

Projekat je počeo 2008. godine i od tada je izazvao ozbiljne polemike među urbanistima, kao i oštre proteste iz susedne Grčke.

Skoplje je dobilo spomenike u čast Vinstonu Čerčilu, Aleksandru Velikom, njegovom ocu Filipu II, Džordžu Vašingtonu, Abrahamu Linkolnu, Majci Terezi, kao i grandiozne građevine, spomenike, fontane i mostove – sve u različitim neoklasičnim i baroknim stilovima.

Osim toga, podignuta je i 28 metara visoka bronzana statua pod nazivom “Ratnik na konju”, a koja podseća na Aleksandra Velikog.

Dačić je to izjavio posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesko.

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zoran Zaev: “Spremni da se odreknemo prava na Aleksandra Makedonskog”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.