Bernar Tapi izostavio Piksija u finalu Kupa šampiona jer je verovao da je napravio dil za Zvezdom?!

Šampioni Evrope

foto: FK Crvena zvezda

Legendarni fudbaler Francuske i kapiten Olimpika iz Marseja Manuel Amoros otkrio je da su vlasnik kluba Bernar Tapi i ljudi oko njega verovali u teoriju zavere pred finale u Bariju 1991. godine, misleći da je Crvena zvezda potkupila Dragana Stojkovića Piksija da namerno podbaci u meču za titulu prvaka Evrope.

Zbog toga je Piksi do 112. minuta sedeo na klupi, a ne zato što je, kako se tada pričalo, bio nedovoljno fizički pripremljen usled pauze zbog povrede.

– Tim je pravio Bernar Tapi, a on ga nije dobro komponovao. Kad ostavite Dragana Stojkovića na klupi jer mislite da ga je kupila Crvena zvezda, i van prve ekipe držite Žana Tiganu, imaćete probleme. To ne znači da bismo s njima sigurno pobedili u finalu, ali ako ga već igraš, pokušaj bar da staviš u funkciju sve raspoložive snage da bi pobedio – rekao je bez ustezanja Amoros pričajući o Bariju 1991.

Dragan Stojković Piksi – foto: printscreen

Čuveni bek veruje da penali nisu bili ključni u porazu njegove ekipe, iako je baš on dozvolio da se Dika Stojanović proslavi i postane junak finala. On navodi da su stvorene brojne šanse, a jednu, možda i najbolju, pripremio je Piksi u 117. minutu za Žan-Pjera Papena:

– Penali su bili važan momenat, ali nismo zbog toga izgubili finale. Imali smo mnogo, mnogo prilika koje nismo iskoristili. Ja sam promašio penal, ali ni golman Paskal Olmeta nije uspeo nijedan da odbrani… (smeh).

Vladimir Cvetković, generalni direktor Crvene zvezde iz vremena kada je taj klub postao prvak Evrope pobedivši Olimpik iz Marseja, kaže da je Francuz u najmanju ruku neozbiljan kad tvrdi da su crveno-beli potkupili Dragana Stojkovića Piksija:

– Ma, glupost najobičnija! Mi da potkupimo igrača Olimpika? Samim tim bismo vređali Zvezdu da smo pokušali tako nešto. Bili smo toliko jaki da nam nije padalo na pamet tako nešto. Mi smo se samo plašili da nama neko nešto ne namesti. To je toliko glupo da ne znam šta više da vam kažem.

PIKSI: GETALSE, PUCAJ TI PENAL!

Priča o penalima iz ugla Dragana Stojkovića Piksija ušla je u legendu. Prema njegovom priznanju, trener Rejmond Getals stavio ga je na listu izvođača:

– Nije čekao da se igrači prijave, već je išao i govorio „ti ćeš šutirati, ti, ti“ i pokazivao prstom. Kad je na mene pokazao, pitao sam ga zašto ja. Onda je on rekao nešto kao „odmoran si, dobra tehnika…“. Rekao sam: „Nema šanse, pucaj ga sad ti“. Nisam igrao utakmicu od početka i nije bilo šanse da ja šutiram penal protiv Zvezde.

To je možda s moje strane bilo nekorektno, ali kad već nisam igrao, kod penala nisam imao dileme – rekao je Piksi.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Dejan Petković)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bernar Tapi izostavio Piksija u finalu Kupa šampiona jer je verovao da je napravio dil za Zvezdom?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.