Da li znate KOLIKO KOŠTA “održavanje” tela Vladimira Iliča LENJINA?

Ilustracija

foto: Wikimedia

Vladimir Lenjin mrtav je već 92 godine, ali njegovo telo i dalje izgleda kao da spava. Evo koliko košta takvo čuvanje tela.

Rusija će ove godine potrošiti oko 13 miliona rubalja (200.000 dolara) na konzerviranje balsamovanog tela Vladimira Iljiča Lenjina, saopštila je Državna agencija za javne nabavke.

Iako su poslednjih godina mnogi insistirali na tome da Lenjin treba da se sahrani (istraživanje je pokazalo da 82 odsto Rusa misli da bi telo trebalo konačno da se spusti u zemlju), Kremlj je odbacio tu mogućnost.

Lenjin je balsamovan eksperimentalnim tehnikama, koje zahtevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana “mauzolejska grupa” naučnika.

Na vrhuncu posvećenosti očuvanju ostataka nekadašnjeg sovjetskog lidera, tim je imao 200 stručnjaka koji su radili u laboratoriji i pravili specijalne preparate.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Njima je prioritet da sačuvaju oblik, težinu, boju i fleksibilnost tela, u odnosu na biološka tkiva, pa su određene delove kože i mišića zamenili plastikom i drugim materijalima.

Na svake dve godine telo se uranja u kupku od glicerola i kalijum-acetata na po 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu naučnici, može biti očuvano vekovima.

Iako su uklonjeni krv, sve telesne tečnosti i unutrašnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umesto kože, nanet je materijal od mešavine parafina, glicerina i karotena.

Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR nastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućeno kretanje krvi kroz bubrege donora tokom transplantacije.

Lenjinovo telo balsamovano je na zahtev Staljina. Lenjin je umro u 53. godini 1924. a njegovo telo bilo je izloženo u Moskvi.

(B92)

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li znate KOLIKO KOŠTA “održavanje” tela Vladimira Iliča LENJINA?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.