HOLIVUD stiže u SRBIJU!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Srbija se našla na sedmom mestu najboljih zemalja za snimanje filmova u autorskom pregledu Emili Bader na portalu “NoFilmSchool”, a u odeljku istočna Evropa.

U toj grupi prvo mesto u njenom odabiru zauzela je Estonija, a parametri za rangiranje zemalja bili su povraćaj novca, poreski podsticaji, nacionalni ili regionalni filmski fondovi i poreske olakšice ili odlaganja.

[adsenseyu5]

U delu posvećenom Srbiji autorka teksta ističe da se u našoj zemlji propisani finansijski podsticaji odnose na 20 odsto novca utrošenog u Srbiji, a da su zahtevi minimalni budžet od 340.000 američkih dolara za dugometražne igrane filmove, odnosno 57.000 američkih dolara za dokumentarna ostvarenja.

Filmski centar Srbije podseća da su u poslednjih desetak godina u Srbiji snimani delovi ili značajni segmenti brojnih inostranih filmskih produkcija:

“Zatamnjenje”, “Braća Blum”, “Human Zoo”, “Okrug 13: Ultimatum”, “Koriolan”, “Lokaut”, “Beži, maco, beži”, “Gavran”, “Černobiljski dnevnici”, “U tajnosti”, “Tri dana za ubistvo”, “Novembarski čovek”, “Everli”, “Novajlija”, “Uprkos snegu koji pada”, “Šuma”.

[adsenseyu1]

Tu su i filmovi kojima tek sledi postprodukcija ili početak bioskopske distribucije na matičnim tržištima, poput ostvarenja “Mayhem”, “An Ordinary Man”, “Papillon”, “Tau”.

Budite prvi sa komentarom na članku "HOLIVUD stiže u SRBIJU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.