Interesantno istraživanje: Evo zašto više mrzimo NOVAKA kad izgubi nego što ga volimo kad pobedi

Pad

Novak Đoković – foto: AP/Tanjug

Naučnici su istraživali ponašanje navijača posle pobeda i poraza, a zaključak ovog istraživanja jeste da fanovi daleko emotivnije doživljavaju poraz od trijumfa!

Tako da i ne treba da čudi kritički stav navijača prema najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću kada izgubi meč.

Svet voli pobednike, to je odavno jasno – sa pobednicima se poistovećujemo, njih uzdižemo, o njima sa ponosom pričamo. Ali kada taj isti pobednik počne da ređa poraze, kritika je daleko oštrija prema nekome ko nas je navikao na trijumfe.

Gledanje sportskih nadmetanja i žučno navijanje može da bude pogubno po zdravlje, a istraživanja pokazuju da mnoge osobe, bez obzira na uzrast, rasu i nacionalnost, teško ‘preživljavaju’ i trenutke u iščekivanju sportskih uzbuđenja.

Navijanje za omiljeni tim ili sportistu izraz je potrebe za pripadanjem.

Istraživači objašnjavaju da za nivo stresa nije toliko bitan ishod meča, koliko oscilacije intenziteta uzbuđenja, koje nužno prate svako sportsko nadmetanje. Ko god je doživeo da mu omiljeni tim ili igrač izgubi već dobijeni meč u poslednjim minutima ili čak sekundama, dobro zna o čemu je ovde reč.

U slučaju pobede, euforija se iskazuje „bratimljenjem” sa znanim i neznanim saplemenicima iz istog tabora, galantnim praštanjem i prelaženjem i preko višegodišnjih zađevica.

Poraz, pak, dovodi do razdražljivosti i izliva besa kojeg nisu pošteđeni ni najbliži.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir sport)

Budite prvi sa komentarom na članku "Interesantno istraživanje: Evo zašto više mrzimo NOVAKA kad izgubi nego što ga volimo kad pobedi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.