Konačno rešena misterija filma “Umri muški”!

Rešena misterija

foto: printscreen

Uprkos tome što nikako ne može da ospori kultni status jednog od najpopularnijih filmova svih vremena, jedna rupa u zapletu već 30 godina muči publiku.

Srećom koautor scenarija Stiven de Soza nedavno je rasvetlio ovu misteriju.

Reč je o sceni u kojoj se Hans Gruber (tumači ga Alan Rikman) pretvara da je talac kada upoznaje Džona Meklejna (Brus Vilis). Meklejn shvata da nešto nije u redu, ali nikada nije otkriveno zašto jer ne postoje razlozi za to.

[adsenseyu5]

Prema intervjuu koji je objavljen u magazinu Esquire, uzrok ove ‘rupe’ su pojedine izbrisane scene.

“Prvobitno, trebalo je da teroristi siđu s kamiona, poređaju se u krug i videli biste Alana Rikmana kako kaže ‘Uskladite svoje satove’. Svi su nosili iste satove. Ne znam da li ste primetili, Brus Vilis je prvog lika ubio skoro slučajno. Nakon toga silazi niz stepenice i pretresa telo u potrazi za ličnom kartom.

Ukrao je cigarete ubijenog, i bacio pogled na sat na njegovoj ruci. Pomislili biste da je želeo da ga ukrade. Vremenom je primetio da svi likovi koje je ubio nose isti sat.

Tokom razgovora sa Dvejnom Robinsonom kaže ‘Mislim da su ovi momci profesionalci. Njihove lične karte su suviše dobre. Nema oznaka na njihovoj odeci jer svi imaju iste satove”.

Kada je Džon Meklejn na ruci Hansa Grubera ugledao isti sat, to mu je bilo vrlo sumnjivo.

Ipak, sve one prethodne scene su isečene jer je režiser shvatio da bi dovele do još većih nelogičnosti.

[adsenseyu1]

Teroristi su pobegli kolima hitne pomoći, kojih se Meklejnov vozač limuzine otarasio u garaži. Problem je samo što kola nisu bila tu kada su teroristi prvobitno izašli iz kamiona.

Bez scene u kojoj teroristi sinhronizuju svoje satove, scene u kojima Brus Vilis pregleda satove ljudi koje je ubio nemaju smisla.

(Skandalozno.rs, b92.net, Izvor: movieweb.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Konačno rešena misterija filma “Umri muški”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.