Odlazak legende: Preminuo Arsen Dedić! – VIDEO

Odlazak legende

Arsen Dedić preminuo je u Zagrebu posle duge i teške bolesti u 77. godini.

On je pre dvadesetak dana zbog sepse primljen na intenzivnu negu Interne klinike KBC-a Zagreb nakon što mu je u Krapinskim toplicama ugrađen kuk.

Pevač je već nekoliko dana bio priključen na aparate, a odnedavno je bio i na hemodijalizi jer su mu otkazivali bubrezi i jetra. Sve je počelo iznenada prošle nedelje, kad mu je organizam oslabio zbog prekida krvotoka u abdomenu.

Kantautor je na intenzivnoj nezi završio krajem jula. Ranije je u Krapinskim toplicama ugradio veštački kuk, a upala koju je dobio najverovatnije je posledica  komplikacije te operacije.

Arsen Dedić poslednjih desetak godina imao je problema sa zdravljem. Tako mu je 2004. u Padovi presađena jetra, a pre godinu i po nezgodno je pao i tada su počeli problemi s kukom. Prema rečima supruge Gabi Novak, sve je teže hodao i bolovi su postajali sve jači. Zbog toga su lekari odlučili da ga operišu.

Arsenije Dedić – Arsen bio je hrvatski književnik, prevodilac, pesnik i kantautor. Autor je i izvođač brojnih šansona i pobednik mnogih festivala.

Smatra se jednim od osnivača žanra šansone u Hrvatskoj. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore. Osnovno određenje mu je bila muzika, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obeležio.

Komponovao je stihove Krleže, Cesarića i Goloba. Njegove pesme su prevođene i obrađivane od strane mnogih izvođača, a za mnoge je pisao (Gabi Novak, klape, Ibrica Jusić). Veliki deo njegovog opusa čini muzika za TV, film i pozorište. Bio je član Hrvatskog društva kompozitora kao i Hrvatskog društva pisaca.

(kurir)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Odlazak legende: Preminuo Arsen Dedić! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.