Piksi Stojković: Još me je sramota šta sam rekao treneru kad me pitao da šutiram penal protiv Zvezde u Bariju

Bari

Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

Dragan Stojković Piksi je bez sumnje jedan od najvećih fudbalera kojeg je naša zemlja imala! Jedan od najvećih tehničara i po mnogima jedan od najboljih igrača Crvene zvezde u njenoj istoriji.

Peta Zvezdina zvezda nije imala tu čast da sa voljenim klubom postane šampion Evrope, a sudbina je htela da ga klub sa Marakane osvoji upravo protiv Piksijevog tima – Olimpika iz Marselja.

On je prešao u Francusku godinu dana ranije za tada rekordan transfer od 15 miliona maraka.

Marselj je imao moćan tim, i sa lakoćom je stigao do finala u Bariju, gde je trebalo da odmeri snage sa Zvezdom.

Piksi i dan danas veruje da bi Marselj slavio da je on zaigrao u startnih 11, kao što je i bilo planirano, ali je trener Rajmon Gutals odlučio neposredno pred diktiranje sastava da ga izbriše iz tima.

I dan danas se Stojković pita zašto je to uradio, a upravo zbog toga nije ni želeo da šutne penal nakon produžetaka, gde je zaigrao svega 8 minuta.

Dragan Stojković Piksi i Siniša Mihajlović na terenu u Bariju – Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

U velikom intervjuu za Mondo, Piksi je otkrio i šta je tačno rekao Gutalsu, ali i još neke zanimljivosti tokom karijere, kao što je bila svađa sa Brankom Stankovićem oko broja na dresu, kakva je drama bila prilikom potpisivanja ugovora sa Zvezdom u pet do dvanaest poslednjeg dana prelaznog roka…

– Ja sam i dan danas ubeđen da je moje ime bilo među starterima sat vremena pre utakmice i da je on promenio odluku u trenutku kada je potpisivao protokol. Znam kakav je bio dogovor na sastanku, znam da se pričalo “mi bez njega ne možemo, Zvezda ga se plaši, zna sve mane Zvezdinih defanzivaca”… Nema veze, uđem u 112. minutu, odigram to malo i dođu penali.

– On mi priđe i kaže da sam na spisku jer sam svež, odmoran, tehnički potkovan i koncentrisan. Dakle, siguran gol. Još me je malo stid zbog onoga što sam mu odgovorio. Prva rečenica nije za kamere, a druga je bila: ’Idi sad ti pa šutiraj penal’. Nije bilo sile u tom momentu koja je mogla da me natera da stavim loptu na belu tačku. Da sam igrao od početka ok, ovako… Možda bih i u tom slučaju rekao da sam umoran ili da me boli stomak. Ne znam kako bih sebi oprostio da sam dao gol i da Zvezda nije uzela trofej. Ali, jedno je sigurno. Tih 120 minuta bih odigrao u fulu i maksimalno profesionalno.

Crvena zvezda je na kraju došla do najvećeg uspeha u istoriji i osvojila je “ušati pehar“, koji i danas krasi vitrine muzeja na Marakani.

U penal seriji je bilo 5:3 za Zvezdu, a odlučujući penal pogodio je Darko Pančev. Pre njega su precizni bili Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić i Siniša Mihajlović.

Stevan Stojanović je odbranio penal Amorosu i to je bilo dovoljno za najveću pobedu u Zvezdinoj istoriji.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Piksi Stojković: Još me je sramota šta sam rekao treneru kad me pitao da šutiram penal protiv Zvezde u Bariju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.