“Priče iz Nepričave”: Prošle su 34 godine od serije. Evo kako danas izgleda najdraže selo našeg detinjstva

milena dravić

Foto: Printscreen

Oni koji su odrastali u vreme “Priča iz Nepričave” sada odlaze tamo kako bi se podsetili detinjstva

– Pitate li svoje roditelje ko med pravi, gde se žito melje? Da li vam je neko dosad rek’o gde hleb raste, gde izvire mleko? Sve što vidiš, i voda i trava, sve je ovo selo Nepričava, bele kuće i beli oblaci, sve su ovo pravi Nepričavci. Nepričava nije selo glavno, al’ je lepo, prosto nepričavno. Tu se ljudi zdravo mnogo zdrave i pričaju priče iz – Nepričave!

[adsenseyu5]

Ovom pesmom Dobrice Erića počinjala je svaka epizoda “Priča iz Nepričave”, jedne od najboljih dečjih serija ikada snimljenih na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Prošlo je 34 godine od poslednje epizode snimljene u okolini Lajkovca gde su se seljani sa Milenom Dravić i Zoranom Radmilovićem saživeli kao da su i njih dvoje rođeni Nepričavci.

A selo kao selo, nije se promenilo mnogo. O tome svedoče i slike onih koji su odrastali u vreme “Priča iz Nepričave”, a sada odlaze tamo kako bi se podsetili detinjstva.

https://www.instagram.com/p/s7wU33SXUa/

A i u Nepričavci se danas živo sećaju vremena kada je pune dve godine u njihovom selu snimana serija.

Price iz nepricave…

A post shared by Mishalampe (@mishalampe) on

U svakoj epizodi saznavalo se ponešto o seoskom životu i radovima na njivi – šta je motika, od čega se sastoji bunar, čemu služi fenjer, predstavljali su se instrumenti – harmonika, gusle, violina, drombulje.

[adsenseyu1]

Objašnjavao je Zoran nadahnuto, iz epizode u epizodu, koji su delovi vodeničkog kola, ili bunara, kako se klepa sekira, otkiva kosa.

#vodenica #ig_balkan#lepotesrbije #ig_srbija#ig_srbijainstagram #nepricava #kolubara #sumadija Lepote Srbije….

A post shared by Tatjana Sinikovic (@tatjanasinikovic) on

Milena Dravić, kao učiteljica, postavljala je deci razne pitalice, zagonetke, govorila kako treba da se ponašaju u raznim situacijama.

[adsenseyu1]

Od toga da je komšija najvažniji svakome, da se ne stvara za dan-dva, već se gaji kroz godine međusobnog pomaganja, poverenja, ili da se drva za ogrev spremaju još dok se vrapci igraju u prašini, te da seljaci svakog jutra prvi pogled upiru u nebo, celog života.

Svaka epizoda završavala se pesmom, a deca, sada odrasli ljudi, jedva su čekali novi dan i novu epizodu.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Priče iz Nepričave”: Prošle su 34 godine od serije. Evo kako danas izgleda najdraže selo našeg detinjstva"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.