Radoš Bajić: Miša Janketić je bio uistinu veliki i jedinstven

Glumac

Mihailo Miša Janketić – foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Reditelj i glumac Radoš Bajić ne može da sakrije bol zbog odlaska velikana srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.

– Čak i kad je prirodni vodotok života – odlazak tako velikih ljudi koji su zadužili svoj narod , je uvek bolan. Miša Janketić je bio uistinu veliki i jedinstven. Kao umetnik i kao čovek bio je uzor mnigima – pa i meni. Poslednji put smo sarađivali kada je odigrao brljantnu ulogu starog profesora u Šifri Despot. Izražavam duboko saučešće njegovoj porodici – rekao je Bajić koji je sa Mišom poslednji put sarađivao na seriji “Šifra Despot” prošle godine, piše Blic.

Podsetimo, Miša Janketić preminuo je u sredu 15. maja u Beogradu, 9 dana pred svoj 81. rođendan.

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom.

Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo.

Prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je u predstavi Ričard III 1961. Član ansambla JDP-a bio je od 1962. do 1998. godine. U tom periodu ostvario je preko šezdeset uloga.

Poslednju premijeru Miša Janketić je imao na sedamdesetogodišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u predstavi Kralj Betajnove igrajući Krneca (2018).

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Radoš Bajić: Miša Janketić je bio uistinu veliki i jedinstven"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.