PRITISAK: Engleski mediji žestoko napali Novaka i Rafu

Rivalstvo

Rafael Nadal i Novak Đoković – foto: AP

Potencijalni egzibicioni meč između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, zakazan za 22. decembar u Saudijskoj Arabiji, izazvao je veliku buru u svetskoj javnosti.

Dvojica najboljih tenisera na svetu našli su se pod velikim pritiskom zapadnih medija, koji traže da njih dvojica otkažu meč koji treba da se igra u Džedi zbog ubistva novinara disidenta Džamala Kašogija.

Kašogi je brutalno ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, a sumnja se da je naručilac ubistva princ te zemlje Mohamad bin Salman, što bi značilo da je sama država odgovorna za smrt Kašogija.

Srbin i Španac su danima i nedeljama na udaru zapadne štampe, pa se tom trendu pridružio i novinar “GardijanaKevin Mičel.

On je u svojoj kolumni podsetio na sličan slučaj od pre skoro 40 godina.

foto: printscreen

“Od mnogih ispada Džona Mekinroa koje je izgovorio tokom igračke karijere, omiljeni ostaje njegov odgovor zašto je odbio da sa Bjornom Borgom igra u Južnoj Africi koja je tada bila pod aparthejdom”, počinje Mičelova kolumna i zatim nastavlja:

Imam boljih načina da zaradim milion dolara“, rekao je tada Mekinro.

Te 1980. godine milion dolara je bilo poprilično veliki podsticaj za prekid međunarodnog sportskog embarga u Južnoj Africi, dodaje se u tekstu.

“U to vreme, taj meč je vredeo kao sada 10 miliona dolara, možda i više, ali sam ja ponosan što sam doneo takvu odluku. Rekao sam sebi: ‘Da, u pitanju je neverovatno velika svota novca, ali postoji razlog zašto ti je nude – zato što hoće da te iskoriste u propagandne svrhe’. Imao sam 21 godinu i mogao sam to da zaradim. Nisam želeo da budem pijun u celoj situaciji i zbog toga se ponosim. Bilo je pogrešno. Odluka nije bila tako teška. U to vreme mi nije bio potreban toliko prljav novac i mislim da je to jedna od boljih odluka koje sam doneo u karijeri”, rekao je Džon Mekinro.

Mičel upoređuje tu situaciju sa sadašnjom.

“Možete li zamisli tada da, 38 godina kasnije, Nadal (kojem kao i Mekinrou 1980. nije preko potreban novac) i Đoković (ista situacija), daju sličan odgovor u gotovo istim okolnostima. Ipak, do ovog trenutka odgovor je – ne”.

Mičel je podsetio da je Nadal izjavio kako je “svestan da se tamo desilo nešto veoma loše, ali da ima obavezu od pre godinu dana da igra u Džedi”, a preneo je i Đokovićeve reči da se “uvek trudio da bude apolitičan, kao i da je potrebno da dođu do još informacija kako bi doneli racionalnu odluku”.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir sport)

Budite prvi sa komentarom na članku "PRITISAK: Engleski mediji žestoko napali Novaka i Rafu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.