Ako cene nafte ostanu na sadašnjem nivou, Saudijska Arabija će bankrotirati za tri do pet godina?!

Ilustracija

U prošlosti smo bili svedoci da, kad god bi pala cena sirove nafte, OPEK, predvođen Saudijskom Arabijom, jednostavnim potezom stabilizuje cene.

Smanjenje proizvodnje bio je čarobni štapić ali je očigledno da taj metod više ne funkcioniše.

Saudijska Arabija još uvek nije u finansijskim problemima zbog niske cene nafte. Međutim, ako se sadašnji trendovi nastave uskoro bi i bogata monarhija mogla da ostane bez novca.

Na inicijativu Saudijske Arabije OPEK je, zajedno sa Rusijom, već odlučio da smanji proizvodnju, ali značajniji efekt povećanja cena nismo videli.

Prema Biznis Insajderu, Saudijska Arabija nema više mogućnost kontrole cena nafte na svetskom tržištu.

Ako bi i došlo do povećanja cene nafte na 60 dolara po barelu proizvodnja iz škriljaca u SAD bi postala isplativa i SAD bi ponovo povećala svoju proizvodnju.

Činjenica da su Sjedinjene Američke Države već preuzele prvo mesto po proizvodnji sirove nafte i da su, nakon decenijske zabrane, ponovo započele izvoz, nikako ne ide na ruku Saudijskoj Arabiji.

Takođe, članice OPEK-a najčešće varaju i ne poštuju dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte. To bi moglo da se ponovi jer većini zemalja koje su članice OPEK-a očajno treba sveži novac.

Iranu su konačno ukinute sankcije a ova zemlja je jedna od najbogatijih zemalja kada se gledaju rezerve nafte. Iran će uskoro tržištu ponuditi milion barela nafte dnevno, a činjenica da će time naštetiti Saudijskoj Arabiji svakako ih ne brine.

Četvrti razlog zašto Saudijska Arabija ne uspeva da poveća cene su ogromne zalihe u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama , kao i usporavanje privrede u Kini.

Ako cene nafte ostanu na sadašnjem nivou, čak i uz smanjenje budžetskih izdataka za 25 odsto, Saudijska Arabija će bankrotirati za tri do pet godina.

(klix.ba, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ako cene nafte ostanu na sadašnjem nivou, Saudijska Arabija će bankrotirati za tri do pet godina?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.