Ako žena ima ovo na kosi, to znači da prolazi kroz pakao u svojoj porodici (VIDEO)

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan neobičan projekat zaživeo je u SAD, gde se frizeri i kozmetičari obučavaju da prepoznaju znakove zlostavljanja žena

Nasilje nad ženama je tema o kojoj se u javnosti dosta priča i koja je nažalost uvek aktuelna. To je globalni problem, za koji većina država nema adekvatno ni konkretno rešenje. Nama se nekako čini da ovaj problem kod nas uzima sve više maha, a to pokazuje i statistika o velikom broju žena koje su ubili njihovi partneri, a tu je i veliki broj ili oslobađajućih presuda ili malih kazni koje kao da “podstiču” da se ovakva praksa nastavi. Stalno se organizuju skupovi podrške žrtvama nasilja, a jedna vrlo zanimljiva ideja kako da se pomogne ovim ženama dolazi upravo iz SAD.

Žrtve u većini slučajeva ne znaju kome da se obrate za pomoć, a takođe se dešava zbog sramote ćute verujući da će nasilje jednom prestati.

[adsenseyu5]

Međutim, kada jednom počne nasilje nikada ne prestaje, a ženama se savetuje da ako partner počne da ih vređa, omalovažava, kontroliše, preti, a u krajnjem slučaju i tuče, da odmah izađu iz te veze i prijave nasilnika.

Žrtva može biti bilo koja žena bez obzira na godine, obrazovanje, materijalnu situaciju ili nacionalnost. Ova vrsta nasilja je primer zloupotrebe moći jednog pola nad drugim.

Kada je prošle godine u Srbiji obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama mogli smo da čujemo iste apele koji se ponavljaju iz godine u godinu. Preko 30 žena je ubijeno prošle godine, a za deset godina čak 326 žena. Svaka duga žena u Srbiji je tokom života bila izložena nekom obliku nasilja. Fizičko nasilje iskusi 32% žena, a psihičko nasilje 48,7% njih. Ta crna statistika svima treba da nam bude upozorenje da se ovakvim stvarima mora stati na put i da žrtve moraju da budu zaštićene i ohrabrene da se zauzmu i suprotstave onome ko ih tlači.

Takav jedan neobičan projekat zaživeo je u SAD, gde se frizeri i kozmetičari obučavaju da prepoznaju znakove zlostavljanja žena.


Jedna frizerka je rekla da je imala slučaj kada je jedna mušterija došla sa iščupanim pramenom kose na potiljku. Kada je to frizerka primetila žena je počela da plače i rekla je da ima dosta problema.

Država Ilinois je donela zakon u januaru kojim zahteva da se podigne svest o nasilju nad ženama i da se ljudi edukuju.

[adsenseyu1]

To se posebno odnosilo na frizere i kozmetičare sa dozvolom koji će proći kroz posebnu obuku (kurs od sat vremena) da bi prepoznali znakove nasilja. Ukoliko primete nešto čudno na koži glave, kosi, licu, očima ili bilo kom drugom delu tela, moraju da znaju da to nije povreda nastala sopstvenom greškom nego usled zlotsavljanja od strane partnera u sopstvenoj kući žrtve.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ako žena ima ovo na kosi, to znači da prolazi kroz pakao u svojoj porodici (VIDEO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.