Aleksandar Vučić: Ako vi kažete ‘Srbija mora da prizna Kosovo i to je to’, onda, ‘hvala, doviđenja’

Intervju

Aleksandar Vučić – foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem razgovarao o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u Briselu.

Vučić je novinarima u Davosu rekao da bez nastavka dijaloga nema ni nastavka evropskog puta Srbije, ni investicija.

“Možete da kupujete tri meseca, šest meseci, ali posle toga smo zaglavljeni”, rekao je Vučić.

“Ako neko misli da je ideja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine samo da Srbija mora da prizna Kosovo i to je to, onda – hvala, doviđenja”, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi se pitanje KiM rešilo, umesto “mrcvarenja” u Briselu, koje traje već godinama.

Predsednik načelno ne odbacuje ni tu mogućnost, mada se, kako kaže, plaši da bi eventualna konferencija “prošla bez dogovora”.

Vučić je, naime, objasnio da o kakvom god formatu da je reč – “neko mora da pokaže dobru volju, da razume da je kompromis ne samo da očekujete u kojoj ćete formi dobiti sve”, kao što to, primetio je, Tači očekuje, već moraju da postoje ustupci sa obe strane”.

“Ako ste u stanju da to uradite, spremni smo da razgovaramo. Ako vi kažete ‘Srbija mora da prizna Kosovo i to je to’, onda, ‘hvala, doviđenja'”, poručio je Vučić.

Na pitanje da li je Priština spremna na kompromise, odgovorio je da nije u stanju da govori u njihovo ime.

“Biće oni po hodnicima, vidim da imaju dovoljno slobodnog vremena, pa ih pitajte”, kazao je Vučić novinarima.

On je rekao da je s Tačijem razgovarao i o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, da mu je kazao da ne razume zašto su prihvatili samo razmenu podataka o Beogradu, ali ne i uključivanje u istragu i dodao da je Tačiju rekao da se nada da će pronaći ubicu.

Vučić je rekao da kada je reč o pitanju Kosova, pred Srbijom nije laka godina.

“Mi moramo da odlučimo šta je to što možemo, želimo i hoćemo u budućnosti sa sobom, da imamo realan i odgovoran pristup, da izgubimo najmanje što moramo i dobijemo najviše što možemo”, rekao je Vučić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Agencije)

Budite prvi sa komentarom na članku "Aleksandar Vučić: Ako vi kažete ‘Srbija mora da prizna Kosovo i to je to’, onda, ‘hvala, doviđenja’"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.