Aleksandar Vučić: Prvi put kada te uhvate da diluješ drogu, ideš pet godina u zatvor

Intervju

Aleksandar Vučić – foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je specijalne emisije na TV Pink koja je posvećena svim aktuelnim temama i gorućim pitanjima.

Neka od pitanja, pored statusa Kosova i Metohije, biće i obračun države sa kriminalom, odnosno uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela koja uključuju i doživotnu kaznu zatvora, zatim mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, stanje u opoziciji, kao i predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Domaćin emisije je Irena Vukotić, kojoj je ovo prvi put da vodi intervju sa predsednikom Srbije, zbog čega će iskoristiti priliku da mu postavi i neka privatna pitanja.

Prva tema su mere Srbije protiv kriminala.

Vučić je rekao da su sudovi u vreme prethodne vlasti za trgovinu narkoticima izrekli čak 61,11 odsto uslovnih kazni. Na komentar novinara da pojedine sudije kažu da nije originalan i da su i prethodnici pokušali isto da poostre kaznenu politiku, kao i da se pokazalo da to ne smanjuje broj krivičnih dela, Vučić je zapitao o kome se radi, a na odgovor da je reč, na primer, o sudiji Apelacionog suda Miodragu Majiću, uzvratio:

– Kako ste ga pogodili odmah? Ne možete nikog drugog ni da čitate, pošto ne silazi sa Šolakovih i Ðilasovih medija. Bogom dan da soli pamet, a prvo svrati do nekih ambasada da mu oni kažu šta da misli o tome. Pa se on onda pojavi da nam objasni sta misli o tome – primetio je Vučić.

Istakao je da je sit toga da mora da odćuti takvima koji nam stalno drže neka predavanja.

– Kad su to povećavali kazne, kada su za trgovinu droge 61,11 odsto od osuđujućih presuda bile uslovne osude, pa kada su to onda povećavali kazne? – zapitao je Vučić.

On je ukazao da je isto tako advokat Borivoje Borović, inače član stranke Vuka Jeremića rekao da je ovih dana u velikoj akciji policije uhapšeni Filip Koraćnevin i fin” čovek.

– Nema ko ne zna ko je Korać. Što ne kažete kako mu idu telohranitelji po gradu. Mi ih hapsimo, pa ih puštaju, iako šetaju heklerima. Šta će im hekleri, sve pošteni svet – kazao je on.

Vučić je kazao da je Korać onaj koji je organizovao dovođenje Hrvata na stadion Partizana.

– Oni koji su skinuti goli, od kojih su neki već ubijeni. Ta banda mafijaša i narko dilera došla je da zavodi red po nalogu Koraća, za kojeg ovi znaju da nije kriv. Što je dovodio te ljude? Da postavi svoju mrežu narko dilera. Što to radite kada ste pošteni – poručio je on.

Printskrin: TV Pink

Rekao je da opozicija hvali mafijaše, da pričaju kako znaju da su to fina gospoda, jer hoće pare mafijaša.

– Ne znam ko su sve krupne ribe, ali ono što mislim da je važno, to je da mi napravimo sistemske mere i da smanjimo stopu kriminaliteta, koja je u poslednje vreme značajno umanjena, ali nedovoljno – rekao je Vučić.

Donosimo drakonske kazne, a ako neko ne razume, pa očekuje da pitamo jednu, drugu, treću ambasadu, mi ćemo da prepisujemo kazne kao u tim zemljama, rekao je on.

– Prvi put kada te uhvate da diluješ drogu, ideš pet godina u zatvor. A dugi put kad ga uhvate, nema više kazne od pet, već sedam ipo godina minimum, nema više uslovne. A za treću, deset godina – najavio je predsednik.

Na zlonamerne komentare da su se na ulice vratile devedesete, on odgovara:

– Je l’ znate koja godina je bila najgora po pitanju kriminala? 2001. godina, i 2002, kao i 2003, kada je ubijen i premijer. Ali to nikom nije odgovaralo da se pominje, hteli su samo da satanizuju Miloševića – naglasio je Vučić.

Oni, kaže, žele da žive u 90-tim, jer ne umeju da funkcionišu u promenjenom svetu, u kakvom mi danas živimo, ali da on neće dozvoliti da kriminal vlada kao tih godina i decenija.

Prema njegovim podacima 2001. bilo je 215 krivičnih dela ubiustva, a 2017.”svega” 72. Nešto lošija, dodao je, bila je prošla godina sa 96 ili 97 ubistava.

– Ja rizikujem sve, oni ništa – rekao je Vučić i ponovio da je politika stranaka bivšeg režima zapravo politika povratka u 90-te.

Povodom nerazjašnjenog ubistva Olivera Ivanovića, Aleksandra Stankovića Mutavog i Dalibora Despotovića, on kaže da imaju operativne dokaze za poslednju dvojicu.

– Olivera sam poznavao dosta dugo, od pre 2000. godine. On je obavljao važne funkcije uvek, vodio je te grupe “Čuvara mostova” severno od Ibra, imao je integritet, ali nije bio uvek najomiljeniji – započeo je on.

– Nemojte da lažete narod da je Olivera ubio Vučić, ja sam poslao svog starijeg sina da ga sačeka iz zatvora. Ja sam tog čoveka pomagao na razne načine, varao sam i albanske zakone da bi ta pomoć stigla – dodao je Vučić.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Aleksandar Vučić: Prvi put kada te uhvate da diluješ drogu, ideš pet godina u zatvor"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.