Ambasador Kajl Skot: Srbi i Amerikanci imaju zajednički DNK

Advertisement

Ambasador SAD

Kajl Skot – foto: Tanjug

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je da je prošlo 100 godina od kada se srpska zastava zavijorila na Beloj kući.

On je dodao da su srpsko-američki odnosi dobri uprkos povremenim problemima, ali da oni mogu biti još širi i dublji.

“SAD vidi Srbiju kao dugogodišnjeg prijatelja, ali svaki napor da se odnosi prošire je dobrodošao”, rekao je Skot u Beogradu, prilikom osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

Advertisement

Dodao je da osnivanje Kongresa vidi kao korak u produbljivanju odnosa dve zemlje, ali da je ponekad i besan što neki mediji njegovoj zemlji pripisuju “najgore namere”.

“Jedini lek su sloboda govora i ljudi kao što ste vi, koji su spremni da brane istinu”, rekao je Skot obraćajući se prisutnim članovima Kongresa.

Srbi i Amerikanci, prema njegovim rečima, imaju “zajednički DNK, a u američkoj istoriji je duga lista uglednih građana koji imaju srpsko poreklo”.

“Politika Slobodana Miloševića je srpsko-američke odnose stavila na najteži test i to se kao tamni oblak nadvija, ali moramo da idemo dalje”, rekao je Skot.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su Srbija i SAD uspostavile prijateljske odnose pre 137 godina i da od tada traju “nekad sa puno vrlina, a ponekad sa manje, ali traju“.

Ona je rekla da se treba zapitati kako se desilo da američka ambasada u Beogradu bude zapaljena, zašto deluje da su SAD bliže Prištini nego glavnom gradu Srbije i šta da se učini da se dve zemlje približe zarad budućih generacija.

Advertisement

“Amerika je Srbiji dodelila milijardu dolara razvojne pomoći, uložila četiri milijarde dolara i podržava je na evropskom putu, a američke firme u Srbiji zapošljavaju oko 20.000 ljudi”, rekla je Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dodala je da je posle 25 godina uspostavljena direktna avionska linija između Srbije i Amerike i da “sve to može pomoći da prijateljstvo postane jače i da se treba boriti da postane dugovečno”.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković koji je pokrenuo inicijativu za osnivanje Kongresa rekao je da se nada da će saradnja između dve zemlje posle osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva biti čvršća i jača.

“Cilj je da Kongres okupi sve ljude iz politike, privrede, kulture i drugih oblasti koji su svesni potrebe i značaja izgradnje i razvoja prijateljstva između dve zemlje i koji će intezivnije raditi na uspostavljanju boljih odnosa Amerike i Srbije iako su sada korektni”, rekao je Marinković.

On je rekao da Srbija želi više investicija iz Amerike jer donose nove tehnologije, a da su američki fakulteti među najbolje rangiranim.

Dodao je da je “normalno i logično” da se stremi strateškom partnerstvu sa SAD.

“Čini mi se da do sada nismo uložili dovoljno energije da unapredimo odnose i nadam se da osnivanje Kongresa neće ostati na papiru već da će dati rezultate i da će doći više kompanija iz SAD i da će razmena studena biti veća”, rekao je Marinković.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Ambasador Kajl Skot: Srbi i Amerikanci imaju zajednički DNK"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.