Americi je potrebno 225 bombardera da se suprotstavi Rusiji i Kini

bombarder

Bombarder B-52 – foto: pixabay.com

Sjedinjene Američke Države moraju da povećaju broj bombardera sa 156 na 225 ili više kako bi mogle da se suprotstave Rusiji i Kini u novim uslovima, piše portal „Vorior mejven“, pozivajući se na šefa strateške komande globalnih napadačkih snaga Timotija Reja.

Visoki američki vazduhoplovni zvaničnici smatraju da trenutni nedostatak američkih bombardera dovodi odeljenje i celu zemlju u veliki rizik u slučaju neprijateljskog napada, pišu mediji.

Prema rečima generala Reja, vazduhoplovnim silama Sjedinjenih Država potrebno je 225 bombardera da odgovore na navodnu pretnju rivala kao što su Rusija i Kina.

Američka vojska smatra da bi broj ove vrste aviona trebala povećati sa 156 na više od 220.

Stručnjaci ističu da je problem flote bombardera pogoršan zbog starosti aviona: B-1S, B-2S i B-52, u upotrebi su u Sjedinjenim Državama od pre više decenija.

Iako Vašington poboljšava ove avione, što im omogućava da ih dugo održavaju u radu, američkim vazduhoplovnim snagama potrebni su novi modeli kao što je B-21 „rejder“, za koji se očekuje da će se pojaviti 2020. godine.

Američka avijacija je gerijatrijska sila: ima bombe, tankere i letelice za treniranje starije od 50 godina, helikoptere starije od 40 godina i bombardere starije od 30 godina, a nedostaje mu više od 2.000 pilota“, rekao je general-potpukovnik David Deptula, dekan Mičel instituta za vazduhoplovne studije.

U međuvremenu, general Rej je istakao da su teškoće bombardera komplikovane i zbog nedostatka aviona ove klase među američkim saveznicima.

Saveznici nemaju bombardere“, rekao je on.

Izjave generala usledile su posle više saopštenja Pentagona u kome je istaknuto da bi američke vazduhoplovne snage do 2025. mogle zaostajati za Rusijom i Kinom.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

Budite prvi sa komentarom na članku "Americi je potrebno 225 bombardera da se suprotstavi Rusiji i Kini"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.