Američki list tvrdi: U kopnenom sudaru sa Rusijom, NATO bi mogao da ima velikih problema

Let

“Kindžal” – foto: Ministarstvo odbrane RF

U kopnenom sudaru sa Rusijom, NATO bi mogao da ima velikih problema jer je Ruska Federacija vodeća sila u oblasti navođenih raketa, tvrdi američki list “Nacionalni interes”.

Rusi su razvili čitav spektar navođenih raketa, opremljenih kumulativnim, rasprskavajuće razornim i termobaričnim bojevim glavama, čija je efikasnost demonstrirana u Siriji.

Advertisement

Te rakete nalaze se u opremi ruskih protivtenkovskih raketnih sistema i poseduje ih svaka taktička jedinica unutar ruske vojske.

Bojevim glavama koje nose opremljeni su raketni sistemi kratkog dometa “metis”, ali i rakete “ataka”, koje pri velikoj brzini mogu pogoditi cilj na udaljenosti većoj od 5.000 metara.

Najopasnija primena ovih sredstava u vezi je sa njihovom upotrebom sa letećih borbenih platformi, poput napadačkih helikoptera.

Za takvu namenu Rusi su razvili raketu “9M120F”, poznatiju kao “ataka“, koja je naoružana bojevom glavom čiji je učinak pri udaru dvostruk – potisni i termobarični.

Ove rakete su sa velikim uspehom upotrebljavane u Siriji, a osim helikoptera “Ka-52”, mogu je koristiti i “Mi-28N” i “Mi-35M”.

Američki list posebno naglašava protivtenkovski raketni sistem “kornet“, koji se nalazi u sastavu kopnenih snaga ruske vojske, a čije su rakete u realnim borbenim uslovima pokazale veliku preciznost i probojnu moć.

Advertisement

Raketa je opremljena termobaričnom bojevom glavom i može uništiti otpornu tačku napravljenu od najtvrđeg armiranog betona sa udaljenosti od gotovo deset kilometara, prenosi “Ruska riječ” pisanje američkog lista.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srna)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Američki list tvrdi: U kopnenom sudaru sa Rusijom, NATO bi mogao da ima velikih problema"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.