Ana Brnabić dala intervju za britanski BBC: Nezavisnost Kosova nije na stolu

Intervju

Ana Brnabić – foto: Beta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za BBC da je kompromis jedino moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, a da kompromisa, po njenom ličnom mišljenju, ne može biti bez razgovora o teritoriji.

Brnabić je rekla da jedini moguć ishod dijaloga mora biti kompromis, a to znači da obe strane nešto dobiju, ali i nešto izgube.

– Beograd je spreman na kompromis. Kompromis se može ticati i teritorije. Da budem potpuno iskrena, ja mislim da kompromisa ne može biti bez razgovora o teritoriji, ali to je samo moje lično mišljenje – rekla je Brnabić za britanski javni servis.

Ona je naglasila da je Kosovo uvek bilo i jeste deo teritorije Srbije, te da su tamo svi naši najvažniji manastiri i crkve.

Na pitanje da li se slaže da se Srbijanije baš najbolje odnosila prema Kosovu 80-ih godina 20. veka“, Brnabić je rekla da sve zavisi na koji deo istorije se fokusiramo.

– Mogli bismo da se složimo da Kosovo nije baš ni najdivnije vođeno od strane privremenih institucija u Prištini u poslednjih 10 godina. Hajde onda da se vratimo 10 godina unazad. Mi želimo da gledamo u budućnost – poručila je Brnabić.

Ona je istakla i da nije tačno da je priznanje takozvane nezavisnosti Kosova uslov za priključenje EU, jer pet zemalja Unije ne priznaje Kosovo – Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.

– Tako da takozvana nezavisnost Kosova apsolutno nije na stolu – podvukla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ono što je “na stolu” je da treba da se dođe do dugoročnog i održivog rešenja, jer EU neće da uvozi zamrznute konflikte, sa čim se ona, kaže, potpuno slaže.

– Delim to mišljenje sa EU i ja bih se isto vodila time, kada bih bila na njihovom mestu – da države kandidati ne treba da imaju zamrznuti konflikt na svojoj teritoriji – dodala je premijerka Srbije.

Brnabić je istakla da je Beogradu kompromis u interesu i da je potrebno da se nastavi sve ono što je započeto 2014. godine – otvaranje novih radnih mesta, bolji kvalitet života građana, transparentna i efikasnija javna uprava…

Ona je, međutim, ukazala da će sve te reforme biti uzalud, ako na svojoj teritoriji imamo zamrznuti konflikt.

– Ono što je sada na snazi je zamrznuti konflikt, a ako želimo da napredujemo dalje sa konfliktom, kako sama reč kaže, to nije moguće. Ne želite da imate konflikt na svojoj teritoriji, jer tako nikako nećemo moći da napredujemo i nećemo biti konkurentni sa ostalim zemljama u 21. veku, a to je ono što Srbija želi – rekla je Brnabić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

1 komentar na "Ana Brnabić dala intervju za britanski BBC: Nezavisnost Kosova nije na stolu"

  1. Sigurno da nije jer o tome nemoz ti ta raspravljas.Nezavisnost Kosova glasao narod Kosova koji cine 95% Albanci.Sea imas ti da se mesas na tehnicke pregopvore nema mesta diskusije oko toga!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.