Anallitičari su sigurni: Ako dođe do Trećeg svetskog rata, on počinje OVDE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Mnogi analitičari smatraju da su odnosi SAD i Rusije gori nego za vreme Hladnog rata.

Strahuje se od eskalacije sukoba, a ukoliko do konflikta i dođe, strani mediji prenose da nema dileme gde bi sukob počeo.

[adsenseyu5]

Ta tačka je Kalinjingrad, ruski grad na Baltiku, fizički odvojen od granica Rusije, koji je čak bliži Berlinu nego Moskvi. Od Kalinjingrada počinje takozvana “Suvalki pukotina“, 100 kilometara teritorije koja ovu rusku eksklavu povezuje sa Belorusijom. Ovaj deo Evrope mogao bi da bude glavno žarište.

Zahvaljujući konstantnim porukama o potencijalnom početku rata zemlje Baltika s pravom su preplašene. S obzirom da sve gaje izrazito antiruski stav, tenzije su smirivale SAD.

Džozef Bajden, Foto: Fonet/AP Džozef Bajden, Foto: Fonet/AP

 

Tako je potpredsednik SAD Džozef Bajden još u avgustu neplanirano otputovao u Litvaniju, gde se sastao sa liderima tri baltičke zemlje (Litvanije, Letonije i Estonije) i uverio ih da će SAD i NATO čvrsto zastupati svoj stav i član 5 sporazuma, koji glasi da je napad na jednu članicu napad na celu Alijansu (sve tri zemlje su članice NATO).

[adsenseyu1]

Baltik se plaši Trampa

Ipak, tri baltičke države preplašene su nakon izjava predsedničkog kandidata Donalda Trampa, koji je rekao da SAD neće braniti sve NATO članice, osim ako one ne doprinesu budžetu Alijanse više nego što to sada čine. Bajden ih je uveravao da “ne brinu previše zbog toga”, ali njegovo ubeđivanje nije urodilo plodom.

Donald Tramp, Foto: Fonet/APDonald Tramp, Foto: Fonet/AP

 

Ipak, NATO je rasporedio trupe blizu ruskih granica, stvarajući tako jednu nadmoćnu poziciju u odnosu na Moskvu. Podrška zemljama Baltika i njihovo članstvo u NATO ujedno je i američka poruka Rusiji koja glasi: “Tu smo, pred vašim vratima“.

O OVOM SE DUGO ĆUTALO: Zbog njega je 1999. na Kosovu mogao da izbije Treći svetski rat

Da je ovakvog razvoja događaja svestan i ruski predsednik Vladimir Putin pokazuje i činjenica da je Moskva u Kalinjingradu rasporedila svoje moćne projektile “iskander-M“, koji imaju potencijal da nose nuklearne glave i domet od skoro 500 kilometara. Takođe, ruska flota ukotvljena je na obali Baltika, a najmoderniji borbeni avioni stalno zuje nad američkim razaračima u tom regionu i neretko povređuju vazdušni prostor Finske i Estonije, kako kažu vlasti tih država.

NATO je najavio da će, kao znak da brine o svojim baltičkim prijateljima, sledećeg proleća poslati 800 britanskih vojnika u Estoniju, a u z njih i najsavremenije dronove i tenkove tipa “čelendžer”, dok će u Litvaniju stići 300 američkih vojnika. Ipak, to kao da nije ohrabrilo Estonce, Litvance i ostale.

Ova dva predznaka ukazuju na to da je Treći svetski rat sve bliže! A evo ko nam šalje te signale… – VIDEO

“Ruski manevri su daleko ozbiljniji. Tu mislim i na vojne i na propagandne. Pa, samo “RT” ima 40 puta veći budžet od “Glasa Amerike”. Svaka kuća na Baltiku ima “RT”, a ruska manjina nije imuna na poruke koje stižu sa tih televizija”, kaže Zigimantas Pavilijonis, dugogodišnji litvanski ambasador u SAD.

Sa Baltika se boje i aktivnosti u pomenutoj “Suvalki pukotini”, kojom gospodare trupe ruske vojske. Ipak, nije zabeležen nijedan incident u ovoj oblasti, uprkos svim pretpostavkama, analizama i predviđanjima.

Naizgled bezazlena: Zbog OVE FOTOGRAFIJE je umalo počeo Treći svetski rat

Imajući u vidu istoriju ovih zemalja, strah baltičkih država nije neopravdan, ali je prenaglašen, baš kao i predviđanja i teorije o III svetskom ratu.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs / CNN)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Anallitičari su sigurni: Ako dođe do Trećeg svetskog rata, on počinje OVDE!"

  1. GORBAČOV I BORIS JELCIN, MORAJU BITI OSUĐENI KAO SVJETSKI ZLOČINCI, JER ONI SU PRIPREMIL TREĆI SVJETSKI RAT…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.