ARHEOLOZI NA PRAGU SENZACIJE: Pronađen dokaz koji sugeriše da su biblijski tekstovi napisani mnogo ranije?!

Otkriće

foto: Tanjug/AP

Izraelski matematičari i arheolozi kažu da su pronašli dokaz koji sugeriše da su ključni biblijski tekstovi možda bili napisani mnogo ranije nego što neki intelektualci misle.

Koristeći tehnologiju za analizu rukopisa, sličnom onom koje koriste obaveštajne agencije i banke za analizu potpisa, tim univerziteta Tel Aviva utvrdio je poznate drevne jevrejske natpise, iz oko 600 godine p.n.e., napisalo najmanje šest različitih autora.

[adsenseyu1]

Iako natpisi nisu iz hebrejske Biblije, njihovo otkriće sugeriše da je bila široko rasprostranjena pismenost u antičkoj Judeji, u vreme kada su se prikupljala biblijska dela.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Istraživači se nadaju da će rezultati istraživanja, objavljenih u ponedeljak u Nacionalnoj akademiji nauka, američkog naučnog časopisa, doprineti rešavanju dugogodišnje rasprave o tome kada su biblijski tekstovi prvi put počeli da se pišu: da li je došlo pre ili posle vavilonske opsade i razaranja Jerusalima 586. godine p.n.e.?

[adsenseyu1]

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Poslednjih nekoliko godina, mnogi naučnici su pripisali strukturu biblijskih tekstova, iz Knjige Isusa Navina i Knjige kraljeva, periodu posle opsade Jerusalima.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Naučnik Izrael Finkelštajn veruje da su tekstovi pisani pre opsade, u kasnom 7. veku p.n.e.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ARHEOLOZI NA PRAGU SENZACIJE: Pronađen dokaz koji sugeriše da su biblijski tekstovi napisani mnogo ranije?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.