Arheolozi odgovorno tvrde: Pronašli smo čuveni biblijski grad Sodomu!

Lokalitet

Biblijski grad Sodoma nije uništen oniliko koliko se mislilo. Američki arheolozi pronašli su ovaj drevni grad koji se povezuje sa porocima i razvratom na jugu Jordana posle 10 godina iskopavanja.

Pronalazak Sodome od najveće je važnosti za arheologiju, tvrde naučnici. Očekuje se da će ovaj izgubljeni biblijski grad biti spromenik koji će oslikati veličinu bronzanog doba i otkriti kako se grad izgradio i kako se u njemu živelo između 3.500 i 1.540 pre nove ere.

[adsenseyu1]

Tim koji je predvodio profesor Stiv Kolins sa Univerziteta Triniti u Novom Meksiku veruje da je našao ostatke ovog drevnog grada nakon skoro decenije iskopavanja u blizini Tal el Hamama u Jordanskoj dolini.

http://twitter.com/populararch/status/648473417579040769/photo/1

– Arheološki tim je iskopao rudnik zlata drevne monumentalne strukture i predmete koji otkrivaju veliki grad iz bronzanog doba koji je dominirao Jordanskom dolinom, čak i u vreme kad su mnogi drugi veliki gradovi “Svete zemlje” bili napušteni ili pred izumiranjem – rekao je Kolins.

On u ovoj oblasti radi sa svojim timom još od 2005. godine.

– Veoma malo stvari se znalo o bronzanom dobu u ovoj oblasti pre nego što smo počeli sa iskopavanjima. Većina arheoloških mapa ove oblasti bilo je prazno – kaže on.

Poredeći svoja otkrića sa drugim gradovima koji su pronađeni u blizini, Kolins sa sigurnošću tvrdi da je ovo pravo mesto.

– Tal el Hamam ispunjava sve kriterijume koji su postavljeni prilikom potrage za Sodomom – tvrdi on.

Prema Kolinsovim rečima, grad se sastoji od gornjeg i donjeg grada. Zidovi su mu debeli 5,2 metra, a visoki oko 10 metara i napravljeni su od blatnih cigli.

Prema podacima koji su za sada otkriveni, može se doći do zaključka da su utvrđenja u srednjem bronzanom dobu bila mnogo čvršća nego što se do tada mislilo.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Arheolozi odgovorno tvrde: Pronašli smo čuveni biblijski grad Sodomu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.