Astronomi zapanjeni: JUPITER uopšte nije ono što smo mislili!

Ilustracija

foto: pixabay.com

Najnoviji podaci koje je sakupila Nasina sonda Džuno pokazali su da bi Jupiterova unutrašnjost mogla da bude podjednako fascinantna kao njegova gasovita spoljašnjost.

Jupiterov Južni pol, snimljen sa 52.000 kilometara visine (Foto: NASA / JPL-Caltech)

“Naučnici su sve do sada mislili da ova džinovska planeta ima jezgro koje je jedan do deset puta masivnije od Zemljinog, ili da ga nema uopšte”, rekao je glavni istraživač misije Džuno Skot Bolton sa Instituta “Sautvest riserč” u San Antoniju.

Ali ni jedna ni druga hipoteza se ne podudaraju sa podacima koje je letelica sakupila od jula 2016.

[adsenseyu5]

“Čini se da Jupiter ima mutno jezgro, koje bi moglo da bude veće nego što je iko ikad pretpostavio”, izjavio je Bolton na Nasinoj pres konferenciji 25. juna, kada su saopšteni prvi rezultati misije.

Pročitajte još i ovo:

Pol Herc iz NASA otkrio: Na Jupiterovom satelitu Evropa IMA ŽIVOTA?! – VIDEO

Jezgro bi čak moglo da bude delom rastopljeno, a ispod ogromnih oblaka na površini planete moglo bi da dolazi do dubokih pokreta ili stvaranja zonalnih vetrova.

Credit: NASA / JPL-Caltech / SwRI

Otkrivanje agregatnog stanja Jupiterovog jezgra jedan je od glavnih ciljeva misije koja je Nasu koštala 1,1 milijardi dolara, kako bi naučnici mogli da steknu bolji uvid u formiranje i evoluciju te planete. Samim tim mogli da saznaju nešto više o nastanku i evoluciji solarnih sistema.

[adsenseyu1]

Sonda koristi osam naučnih instrumenata, sa ciljem da bolje prouči Jupiterovu strukturu, sastav planete, kao i njena gravitaciona i magnetna polja.

Džuno je većinu podataka sakupila bliskim preletanjem nad planetom, koje se dešava na svaka 53,5 dana.

Prikaz Jupiterovog Južnog pola koji je sastavio jedan naučnik-amater, koristeći podatke letelice Džuno (Foto: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gabriel Fiset)

Sonda je obišla tek pet ‘krugova’, što znači da naučnici imaju još mnogo toga da nauče o Jupiteru. Do sada su, između ostalog, saznali da se izgled njegovih polova drastično razlikuje od njegovog središnjeg dela, i da mehanizmi koji utiču na nastanak polarne svetlosti (aurore) na Jupiteru i Zemlji nisu isti.

“U toku ove misije smo već nekoliko puta shvatili da se Jupiter mnogo razlikuje od onoga što smo očekivali”, zaključio je Bolton.

(Skandalozno.rs, b92.net, Izvor: space.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Astronomi zapanjeni: JUPITER uopšte nije ono što smo mislili!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.