Bakir Izetbegović: Hrvatska ima pravo da spoji teritoriju

Izjava

Bakir Izetbegović – foto: Tanjug

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se pogrešno predstavlja da je BiH protiv izgradnje Pelješačkog mosta i da BiH želi da bude dobar sused Hrvatskoj, što očekuje i od Zagreba, tako da „jedni drugima ne pravimo probleme i ne uzimamo prava“.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu rekao da Hrvatska ima pravo da spoji teritoriju, a da BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

On je naveo da BiH ima akte koji će ovih dana biti dopunjeni posle sednica Saveta ministara i sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Nakon toga će, dodao je, BiH imati stav o tom pitanju.

„Nadam se da će i Hrvatska da krene u tom smeru, da jedni drugima pomognemo, a ne da pravimo probleme“, istakao je Izetbegović, prenela je Fena.

Izrazio je nadu da će kod predstavnika susedne Hrvatske prevladati razum, ne samo u slučaju sa Pelješačkim mostom već i u drugim slučajevima, kao što je Buško jezero, čiju vodu Hrvatska koristi bez sporazuma sa BiH.

Novinarima se obratio i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić koji smatra da je to pitanje vrlo grubo svedeno samo na temu izgradnje spomenutog mosta.

„Mi uopšteno govorimo o razgraničenju između BiH i Hrvatske, sa fokusom na razgraničenje na moru koje je u interesu BiH, a to znači poštovanje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora“, rekao je Zvizdić.

On je naveo da je interes BiH razgraničenje na moru.

„To znači da možemo da idemo u pravcu da Hrvatska može da reši pitanje svog teritorijalnog povezivanja, a BiH želi da ima koridor u skladu sa međunarodnim pravom o otvorenom moru“, rekao je Zvizdić.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bakir Izetbegović: Hrvatska ima pravo da spoji teritoriju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.