Barak Obama: Rusija je država koja propada

O Rusiji...
Američki predsednik Barak Obama kaže da je Rusija država koja „ništa ne proizvodi“. Ističe da Zapad treba da bude „vrlo čvrst“ prema Kini dok Peking pokušava da dobije veću ulogu u svetskoj privredi.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama rekao je da uloga ruskog predsednika Vladimira Putina u svetu nije toliko velika i da on kao lider pravi kratkoročne probleme zarad političke dobiti, što će dugoročno naneti štetu Rusiji, prenosi Tanjug.

„Smatram da je važno biti objektivan. Rusija ništa ne proizvodi. Imigranti ne jure u Moskvu u potrazi za mogućnostima. Prosečni životni vek muškarca u Rusiji je oko 60 godina. Broj stanovnika se smanjuje“, rekao je Obama u intervjuu magazinu Ekonomist.

„Moramo se pobrinuti da oni ne eskaliraju dotle da se nuklearno oružje odjednom vrati u spoljnjopolitičku raspravu“, rekao je Obama govoreći o „regionalnim izazovima“ Rusije.

Američki predsednik opisao je tenzije između SAD i Kine kao rešive.

„Ono što ću reći o Kini jeste da morate biti vrlo čvrsti prema njima, jer će oni gurati svom silom sve dok ne naiđu na otpor. Oni nisu sentimentalni, ne interesuju ih apstrakcije. Zato jednostavno apelovanje da se poštuju međunarodne norme nije dovoljno“, objasnio je predsednik Obama, prenosi Rojters.

On je istakao da veruje da će tenzije u trgovinskim odnosima popustiti kada Kina više ne bude „samo jeftina proizvodna radna snaga za svet“ i kada njene kompanije počnu da proizvode vredne stvari koje će zahtevati zaštitu intelektualne svojine.

„Moraju postojati mehanizmi da budemo čvrsti prema njima kada mislimo da krše međunarodne norme, ali i da im pokažemo potencijalne dugoročne prednosti“, zaključio je Obama.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Barak Obama: Rusija je država koja propada"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.