Bivši premijer Francuske šokirao javnost: ZAPAD je oduzeo Kosovo SRBIJI

Intervju

foto: Tanjug/AP/Francois Mori

Kosovo je postalo bitna stavka na francuskim predsedničkim izborima, a bivši francuski premijer Fransoa Fijon je priznao da je Zapad oduzeo Kosovo Srbiji i šokirao tamošnju javnost.

On je to izjavio tokom televizijske debate predsedničkih kandidata, a zanimljivo je da se Kosovom nedavno bavila i kandidatkinja Narodnog fronta Marin le Pen.

Zavođenje reda

Fijon se ove teme dotakao nakon što je upitan o pripajanju Krima Rusiji.

– Mi smo sami crtali granice, menjali ih. Između ostalog, primer je Kosovo. Mi mislimo da ako smo zapadnjaci, sve nam je dozvoljeno – možemo ući u Irak, možemo zavoditi red u bilo kom delu sveta… Postoji osnovni princip: narod ima pravo da sam bira svoju sudbinu. Postoje i granice koje su uspostavljene na način koji je nedopustiv za narod – rekao je Fijon.

[adsenseyu5]

Njegova izjava je šokirala javnost u Francuskoj, pa su ga mnogi kritikovali kao ulizicu Vladimira Putina, ali ove tvrdnje su posebno zanimljive ako se ima u vidu da je upravo Fijon bio premijer Francuske kada su prištinske vlasti jednostrano i uz podršku zapadnih sila proglasile nezavisnost 2008. godine.

Važna tema

Inače, ovo nije prvi put da predsednički kandidati u Francuskoj pominju Kosovo. Tako je Marin le Pen izjavila da će poništiti priznavanje nezavisnosti Kosova kada postane predsednik Francuske. Ona je na predizbornom skupu u Parizu istakla je da je Kosovo „sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je poslednja brana stvaranju nove Islamske države u Evropi“.

– Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi – izjavila je Le Penova.

Aleksandar Pavić:

Kada bi Francuska povukla priznanje, došlo bi do prekretnice, jer bi to uticalo na manje države koje su Kosovo priznale pod pritiskom, rekao je politikolog Aleksandar Pavić za Sputnjik.

– Najvažnije je to što bi Francuska javno obrazložila poništenje priznanja, a njihov stav ne bi mogao da bude ignorisan – rekao je on.

(Skandalozno.rs, kurir.rs, Izvor: AP)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bivši premijer Francuske šokirao javnost: ZAPAD je oduzeo Kosovo SRBIJI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.