Bivši šef američke Vojne obaveštajne službe tvrdi: Pravac kojim sada ide svet je proširenje sukoba i veliki rat!

Ilustracija

Majkl Flin, bivši šef američke Vojne obaveštajne službe, u intervjuu za ruski dnevnik Komersant ističe neophodnost saradnje Rusije i SAD u vezi krize u Siriji, jer bi u suprotnom, posledice mogle biti katastrofalne.

Flin, koji je vodio službu od 2012-2014. godine je poznat kao kritičar američke invazije na Irak i međunarodne vojne operacije u Libiji. On je za ruski Komersant govorio o posledicama ruske intervencije u sirijskom sukobu.

Na pitanje o američkoj politici u Siriji, Flin je odgovorio da je američka politika u toj zemlji potpuno nejasna i da je, u smislu američkih interesa, potrebno vratiti se korak unazad i revidirati strategiju, jer je u ovom trenutku verovatno da će SAD zajedno sa ostalim anti-asadovim snagama podržati i islamiste povezane sa Islamskom državom.

“Moramo da zaustavimo uplitanje u ovaj sukob, jer slanjem oružja u Siriju podstičemo konflikt. Takođe mislim i na Rusiju. Moramo da ulažemo u bezbednost i veliku ulogu u tome treba da igra zajednica arapskih zemalja”, kaže Flin.

On dodaje da je ruska intervencija promenila ravnotežu i dinamiku sirijskog sukoba, ali da su posledice po Rusiju, poput terorističkog napada i rušenja putničkog aviona na Sinaju i turskog obaranja ruskog lovca “isuviše nepovoljne za početak intervencije”.

[adsenseyu1]

“Mislim da velike sile, Rusije i Zapad – mogu da rade zajedno. Ovo je krupno pitanje. I ne radi se o diplomatskim pregovorima, već o tome kako ćemo sarađivati na bojnom, informatičkom i digitalnom polju. Mi čvrsto verujemo u postojanje zajedničkog interesa za uništavanje radikalnih oblika islama. Ako to ne uradimo ovo zajedno, moraćemo da pokušamo da to uradimo sami, što će biti mnogo teže”, kaže Majkl Flin.

Bivši šef američke vojne obaveštajne službe takođe ističe da je potrebno imati plan koji ostavlja više alternativa u odsudnom trenutku, i pita se da li Putin i Obama veruju da imaju najbolji plan.

“Kada pogledam šta se dešava i kako se događaji razvijaju, vidim da nad nama visi velika pretnja. Mislim da nismo zadržali za sebe dovoljno mogućnosti, a pravac kojim sada idemo je proširenje sukoba i veliki rat. Što smo bliži tome, veći je rizik,  veća cena, a ostaje nam manje izbora. Zato je sada važno da SAD i Rusija rade zajedno radi stabilizovanja situacije.

Na pitanje da li SAD imaju dugoročnu strategiju za Siriju i region u celini, Flin odgovara:

“Evo, ja samo mogu dati svoj stav o ovom pitanju. Stvarno ne razumem šta je danas američka strategija; nedostaje jasnost, preciznost i doslednost. Po mom mišljenju, strategija bi trebalo da se sastoji od četiri komponente: prvo morate da postignete sigurnost, onda da stabilizujete region, zatim morate da počnete da stimulišete ekonomski prosperitet i dovedete nove ideje, nove tehnologije i novi obrazovni sistem. Region mora da se razvija tokom dovoljno dugog vremenskog perioda.

Ovu strategiju moraju sprovesti ne samo SAD i Zapad, već i regionalne sile – Rusija, Kina i Indija, jer trenutna situacija utiče na sve nas, bez izuzetka. U kratkom roku ne možemo da nastavimo u istom pravcu. Ovo je neodrživo”, kaže na kraju Majkl Flin.

(RBTH)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bivši šef američke Vojne obaveštajne službe tvrdi: Pravac kojim sada ide svet je proširenje sukoba i veliki rat!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.