Brajan Hojt Ji: Srbiji sam uputio savet, a ne ultimatum

Intervju

foto: Tanjug, Dimitrije Goll

Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, a ne ultimatum, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji na skupu o mirovnim procesima na Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.

On je precizirao da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Evropskoj uniji, ali i istakao da Rusija s jedne strane, i SAD i EU, s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.

[adsenseyu5]

– Na konferenciji u Beogradu pre nedelju dana sam, možda nesmotreno, na upotrebio srpsku izreku da se ne može sedeti na dve stolice – ali to je bilo u kontekstu saveta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje. Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko saveta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome.

– Drugim rečima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja – rekao je Ji na pitanje novinarke Glasa Amerike.

[adsenseyu1]

Zvaničnik Stejt departmenta je, govoreći o Kosovu, podsetio na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i rekao da, osim unutrašnjeg, treba voditi dijalog i između Srbije i Kosova i to mnogo brže nego što se sada čini.

Velimir ILIĆ: Brajan HOJT JI je dao rok Srbiji da prizna KOSOVO do 1. januara 2019. godine

Istakao je, opet, da je to savet, a ne ultimatum i da će konačnu odluku doneti vlade u Beogradu i Prištini.

Podsetimo, zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane tj. da sede na sve stolice i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Brajan Hojt Ji: Srbiji sam uputio savet, a ne ultimatum"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.